Περ. Αττικής: Έχει τις αρμοδιότητες αλλά όχι τα κονδύλια για τα φανάρια

Συνεχίζονται τα προβλήματα με τους χαλασμένους φωτεινούς σηματοδότες σε πολλά σημεία στο λεκανοπέδιο.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό οι υπηρεσίες της περιφέρειας αδυνατούν να τους επισκευάσουν καθώς αν και έχουν μεταφερθεί οι αρμοδιότητες συντήρησης από το υπουργείο υποδομών στην Περιφέρεια, δεν έχει γίνει το ίδιο και με τα απαραίτητα κονδύλια...

Ωστόσο στελέχη των υπουργείων Υποδομών και Ανάπτυξης επισημαίνουν ότι 60 εκατομμύρια ευρώ έχουν μεταφερθεί στην Περιφέρεια, από τον περασμένο Δεκέμβριο, προκειμένου να αποπληρωθούν τέτοιου είδους οφειλές.

Ο περιφερειάρχης Αττικής ανταπαντά ότι οι οφειλές του υπουργείου Υποδομών ανέρχονται σε 225 εκατομμύρια ευρώ και αρνείται να υπογράψει πρωτόκολλο παραλαβής των αρμοδιοτήτων.

Μεταξύ αυτών είναι και περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ από οφειλές στη ΔΕΗ του πρώην υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και νυν Υποδομών για την ηλεκτροδότηση των φαναριών, οφειλές που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1990.

Πηγές του υπουργείου Υποδομών αναφέρουν ότι η οφειλή προς τη ΔΕΗ θα διευθετηθεί από το ίδιο το υπουργείο ενώ σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις της περιφέρειας τονίζουν ότι ο Γιάννης Σγουρός ζητά χρήματα για έργα που δεν έχουν ακόμα δημοπρατηθεί. Προσθέτουν ότι η συνολική δαπάνη του υπουργείου από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ανέρχεται σε 240 εκατομμύρια ευρώ για το 2012 εκ των οποίων τα 60 εκατομμύρια έχουν ήδη δοθεί στην περιφέρεια. Στελέχη του υπουργείου ανάπτυξης συντάσσονται με το υπουργείο υποδομών και διατείνονται ότι εάν η περιφέρεια κάνει αίτημα για επιπλέον δαπάνες τότε αυτό θα εξεταστεί θετικά.

Αύριο, Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για το θέμα στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Πηγή: Αχιλλέας Τόπας