Κυριακή με Δράση: H οικονομία και ο τουρισμός στο επίκεντρο

Οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, αλλά και η βιομηχανία του τουρισμού στη χώρα ήταν τα δύο θέματα της εκπομπής της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, «Κυριακή με Δράση».

Για τα επόμενα βήματα του PSI, το θέμα των στεγαστικών δανείων, αλλά και το πότε ενδεχομένως θα αρχίσουν να διαφαίνονται τα πρώτα θετικά σημάδια στην ελληνική οικονομία, συζήτησαν οικονομολόγοι, καλεσμένοι της εκπομπής.

Ο επικεφαλής του Τμήματος Ανάλυσης Αγορών της Eurobank, Πλάτων Μονοκρούσος, δήλωσε στη διάρκεια της συζήτησης πως «οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν θύματα της κρίσης».
Αναφορικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών είπε πως «το ποσοστό συμμετοχής στο PSI 1, έφτασε μέχρι 70 - 75%. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο τώρα».

Από την πλευρά του ο Αριστείδης Μπελλές, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου «ΝΗΡΕΥΣ Α.Ε.», υπογράμμισε την ανάγκη να παγώσουν τα επιτόκια των τραπεζών για 3 χρόνια, καθώς, όπως είοπε, «αν θέλουμε ανάπτυξη, πρέπει να εξασφαλίσουμε ένα σταθερό περιβάλλον».

Ο κ. Μπελλές υποστήριξε ακόμα ότι πρέπει να ρυθμιστούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ελληνικών νοικοκυριών και να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για το πρόβλημα της ανεργίας και την ανάπτυξη.
«Δεν αρκούν μόνο τα μέτρα. Πρέπει να αλλάξουμε το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας [...] Δεν υπάρχει κλίμα σταθερότητας και αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο καθηγ. του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος υποστήριξε πως είναι καιρός ο ελληνικός λαός να συζητήσει, να προτείνει λύσεις και να δουλέψει γι' αυτές.

«Καμία κοινωνία δεν μπορεί να πάει μπροστά, αν δέχεται συνεχώς εκβιασμούς», δήλωσε ακόμα ο καθηγητής.

Προβλέψεις για το επόμενο διάστημα στον τομέα του τουρισμού πραγματοποίησαν στελέχη του κλάδου, οι οποίοι ήταν επίσης καλεσμένοι στην εκπομπή.

Ειδικότερα, ο κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΕ και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου «Aldemar», υπογράμμισε την ανάγκη να αρχίσει να ελέγχεται το κομμάτι της αεροπορικής διασύνδεσης, δηλώνοντας πως «είμαστε φθηνοί στο ξενοδοχειακό κομμάτι και είμαστε ακριβοί στο συνολικό πακέτο», ενώ επεσήμανε ακόμα πως οι κρατήσεις είναι μειωμένες συγκριτικά με πέρυσι, λόγω των όσων συμβαίνουν στη χώρα μας.

Από την πλευρά του ο κ. Κρίτων Πιπέρας, πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών δήλωσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια καμία εταιρεία με επαγγελματικό τουριστικό πλοίο, δεν έχει κέρδη, προειδοποιώντας ότι είναι λάθος να έχουμε ως δεδομένο ότι η Ελλάδα «πουλάει» και θα έχει πάντα τουρισμό.

Την ανάγκη δημιουργίας επιτροπής διαχείρισης της κρίσης επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων, Ντίνος Άστρας. Όπως δήλωσε «δεν υπάρχει επιτροπή διαχείρισης κρίσης, ώστε να "απαλυνθεί" η κακή εντύπωση που έχουν οι ξένοι για τη χώρα μας». Ενώ, τέλος, υπογράμμισε πως χάθηκαν συνέδρια στην Αθήνα λόγω των τελευταίων γεγονότων – επεισοδίων.
Πηγή: skai.gr