ΔΕΠΑ: Διασφάλιση της ομαλής τροφοδοσίας αερίου υπό οιεσδήποτε συνθήκες

Στη διαβεβαίωση ότι είναι εξασφαλισμένη η ομαλή τροφοδοσία των ελληνικών νοικοκυριών και των υπόλοιπων πελατών της προχώρησε την Πέμπτη η ΔΕΠΑ με σχετική της ανακοίνωση, αναφέρει ωστόσο ότι υπήρξε μείωση των παραδόσεων τις τελευταίες ημέρες η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στη διακοπή τροφοδοσίας από τον ελληνοτουρκικό αγωγό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΠΑ η ζήτηση φυσικού αερίου βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και διαμορφώνεται επί πολλές ημέρες στις 230.000 - 250.000 μεγαβατώρες, έναντι 180.000 που ήταν η αιχμή πέρυσι.

«Ο συνδυασμός όλων των δυσμενών παραγόντων (πρωτοφανείς χαμηλές θερμοκρασίες πανευρωπαϊκά, αστάθεια και διακοπή παραδόσεων, ιστορικά επίπεδα εγχώριας ζήτησης, έλλειψη διαθεσιμότητας φορτίων ΥΦΑ) οδήγησαν στην έκδοση εντολών του Διαχειριστή για περιορισμό της παραγωγής ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο, στις οποίες η ΔΕΠΑ οφείλει να συμμορφώνεται. Αντίστοιχα μέτρα, για την ίδια περίοδο, ελήφθησαν σε χώρες της Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου», αναφέρει η εταιρία.

Σύμφωνα με την εταιρεία, έγιναν προσπάθειες για εξασφάλιση πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου που είχαν αποτέλεσμα την έλευση τεσσάρων έκτακτων φορτίων υγροποιημένου αερίου στο σταθμό της Ρεβυθούσας τον τελευταίο μήνα, πέρα από τα δύο προγραμματισμένα, ενώ ένα έβδομο φορτίο αναμένεται το Σάββατο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο διευθυντής εταιρικών υποθέσεων και επικοινωνίας της ΔΕΠΑ, Βαγγέλης Κοσμάς, έκανε λόγο για ιστορικά υψηλά στη ζήτηση φυσικού αερίου τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, λόγω των καιρικών συνθηκών, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει έλλειμμα φυσικού αερίου για δύο ημέρες (Πέμπτη και Παρασκευή), καθώς λόγω γραφειοκρατίας δεν κατέστη δυνατή η εισαγωγή φορτίου από την Αλγερία πριν από περίπου 10 ημέρες.

Ο κ. Κοσμάς τόνισε ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με διακοπή της εξαγωγής ρεύματος και εκτίμησε ότι το Σάββατο θα υπάρξει νέα άφιξη φορτίου και ως εκ τούτου, δε θα υπάρξουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Απαντώντας ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΣΦΑ, Γιώργος Παπασέρνος είπε πως την ευθύνη για την μη έγκυρη εκφόρτωση φυσικού αερίου φέρει η ΔΕΠΑ. Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΕΣΦΑ ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr