Νέοι Φάκελοι: «Άτομα που έχουν συλληφθεί στο παρελθόν τα βρίσκουμε μπροστά μας»

Είναι δύσκολο να βρεθούν αποδείξεις και ασφαλή στοιχεία σε συνθήκες μάχης σώμα με σώμα, όπως στα επεισόδια, που να οδηγούν στην καταδίκη ενός συλληφθέντος, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να αφήνεται ελεύθερος δήλωσε ο κ. Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, Εφέτης, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, στην εκπομπή Νέοι Φάκελοι.

«Άτομα που είχαν συλληφθεί σε παλαιότερη πορεία, η αστυνομία τα βρίσκει ξανά μπροστά της σε νέες πορείες» δήλωσε ο αντιστράτηγος, Γρηγόρης Μπαλάκος.

80 συλλήψεις και 50 προσαγωγές πραγματοποιήθηκαν στα επεισόδια της Κυριακής, ενώ περίπου 100.000 διαδηλωτές βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με υπολογισμούς της αστυνομίας.

Τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν πραγματοποιηθεί 3.000 προσαγωγές και 1.300 συλλήψεις, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, σύμφωνα με τον αντιστράτηγο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η διαδικασία εκδίκασης πολλών συλληφθέντων, εκκρεμεί ακόμα.

Κατάληψη Νομικής

«Δεν γνωρίζαμε ότι είχαν συντελεστεί φθορές μέσα στη Νομική για να επέμβουμε» δήλωσε ο αντιστράτηγος Γρηγόρης Μπαλάκος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, ύστερα από καταγγελία οποιουδήποτε πολίτη, η αστυνομία έχει την δικαιοδοσία να επέμβει στον πανεπιστημιακό χώρο, όπως θα έκανε σε οποιοδήποτε δημόσιο χώρο.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών, από την πλευρά του ισχυρίστηκε πως από την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου μέχρι και την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου έστειλε τρεις επιστολές στα αρμόδια όργανα, αστυνομία και εισαγγελέα, ενημερώνοντάς τους για την κατάληψη στη Νομική, καθώς και για τις φθορές που είχαν σημειωθεί.

Από την πλευρά του ο αντιστράτηγος, Γρ. Μπαλάκος ισχυρίστηκε πως η αστυνομία έλαβε γνώση των φθορών μόνον το βράδυ της Κυριακής, τη στιγμή που τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας βρίσκονταν σε εξέλιξη, με αποτέλεσμα να μην έχει τη δυνατότητα να επέμβει στο χώρο της Νομικής.

Με τηλεφωνική παρέμβαση πάντως της κας Ντόρας Μπακογιάννη στην εκπομπή, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας σχολίασε πως η πληροφορία της κατάληψης της Νομικής «για τη δημιουργία κέντρου δράσεων στα πλαίσια του θερμού τετραημέρου και της γενικής απεργίας» ήταν γνωστή από την Πέμπτη, και μάλιστα ήταν αναρτημένη σε ηλεκτρονικό ιστότοπο.

Η κα Μπακογιάννη επέρριψε ευθύνες στον υπουργό Προσταστίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή καθώς και στον Πρύτανη, κ. Πελεγρίνη για την μη αντιμετώπιση της κατάληψης στη Νομική.

«Η λογική του να ρίχνουμε την ευθύνη ένας στον άλλο έχει φέρει την Ελλάδα στη σημερινή κατάσταση. Αν δεν αντιμετωπίσουμε τέτοιες λογικές, η Ελλάδα θα ξανακαεί» πρόσθεσε.

Απόπειρα κατάληψης Δημαρχείου

Σύμφωνα με τον κ. Βαρελά, αντιδήμαρχο στο Δήμο Αθηναίων, την Κυριακή υπήρξε απόπειρα κατάληψης του δημαρχιακού μεγάρου από 20-25 άτομα. Εγκαίρως ειδοποιήθηκε η δημοτική αστυνομία, η οποία με τη σειρά της ειδοποίησε την ελληνική αστυνομία και η οποία επενέβη άμεσα, αποτρέποντας την κατάληψη.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρελά, οι καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας εκτείνονται σε μεγάλο μέρος του ιστορικού κέντρου. Εκτός από τις καταστροφές σε διατηρητέα και μη κτίρια, για πρώτη φορά, μεγάλος αριθμός φωτεινών σηματοδοτών έχει υποστεί ζημιά, με αποτέλεσμα τη Δευτέρα να δημιουργηθεί πρόβλημα στην ροή των αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης. Τα συνεργεία του δήμου κάνουν λόγο για περίπου 40 τόνους μάρμαρο και πέτρες, τους οποίους συνέλεξαν την επομένη των επεισοδίων.


Πηγή: Επιμέλεια: Ελισάβετ Σεργιάδου