Καθημερινές είναι οι εξορμήσεις των αστυνομικών κατά της εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας

Για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας και στις γύρω περιοχές ,οι δυνάμεις της αστυνομίας πραγματοποιούν καθημέρινές και 24 ωρες δράσεις .

• Διενεργούνται, σε καθημερινή βάση, πεζές περιπολίες (συνολικά 102 αστυνομικοί) με τη συμμετοχή σ’ αυτές αστυνομικών σκύλων περιπολίας.

• Δραστηριοποιούνται ομάδες ασφαλείας για θέματα ναρκωτικών, εφαρμογής της νομοθεσίας περί εκδιδόμενων προσώπων και οικονομικά εγκλήματα (λαθρεμπόριο, κ.λπ.). Επίσης, η Διεύθυνση Ασφαλείας, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ενεργεί επιχειρήσεις για την εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά στα εκδιδόμενα πρόσωπα και της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

 

• Διατίθεται αστυνομικό προσωπικό της Διεύθυνσης Μέτρων Τάξης (ΔΙ.ΜΕ.Τ.) και των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.).

 

• Δραστηριοποιούνται εποχούμενες περιπολίες με R/T περιπολικά (Διευθύνσεις Άμεσης Δράσης και Αλλοδαπών) και Ομάδες Δίκυκλης Αστυνόμευσης («Ζ» και ΔΙ.ΑΣ.).

 

• Διενεργούνται καθημερινά, πρωί και απόγευμα, επιχειρήσεις γενικών αστυνομικών ελέγχων, από δυνάμεις του ειδικού σχεδιασμού.

 

• Συγκροτούνται: α) Μικτά Κλιμάκια ελέγχων από την Ελληνική Αστυνομία και τη Δημοτική Αστυνομία (συνολικά 81 άτομα), β) Μικτές Ομάδες στις οποίες συμμετέχουν αστυνομικοί, υπάλληλοι του ΣΔΟΕ, της Περιφέρειας Αττικής, της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων καθώς επίσης και Εισαγγελικός Λειτουργός για τον έλεγχο αποθηκών-πηγών τροφοδοσίας προϊόντων παραεμπορίου. Η συχνότητα της δράσης είναι ανάλογη του εντοπισμού τέτοιων χώρων.

 

• Διενεργούνται έλεγχοι σε κτίρια όπου διαμένουν αλλοδαποί, υπό δυσμενείς συνθήκες υγιεινής, με τη συμμετοχή εποπτών Δημόσιας Υγείας και την παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού, προς το σκοπό της εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας (περί Αλλοδαπών, περί Ναρκωτικών κ.λπ.)καθώς και την εκκένωση-απολύμανσή τους.

 

• Διενεργούνται καθημερινά περιπολίες από τις Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Άμεσης Δράσης Αττικής, για ελέγχους-προσαγωγές αλλοδαπών προς καταγραφή, εξακρίβωση-ταυτοποίηση.

 

• Η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής συγκροτεί, σε καθημερινή βάση, ομάδες ελέγχου για την αντιμετώπιση θεμάτων αρμοδιότητας της.

 

 

Πέραν των ανωτέρω, εφαρμόζονται αυτοτελείς δράσεις όλων των αρμοδίων Υπηρεσιών μας (Κεντρικές Υπηρεσίες Ασφάλειας, οικεία Α.Τ. και Τ.Α., Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, κ.λπ.), δίνοντας έμφαση στους εγκληματογόνους τομείς ή στους χώρους ιδιαίτερου ενδιαφέροντος (π.χ. τουριστικές περιοχές κ.λπ.). Επίσης εφαρμόζεται ειδικός σχεδιασμός για την πρόληψη και καταστολή των κλοπών – ληστειών στις εγκαταστάσεις και τους συρμούς του ΜΕΤΡΟ και του Η.Σ.Α.Π. Η ως άνω περιγραφόμενη προσπάθεια δράσης, θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση προκειμένου να επιτύχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα, δεδομένων των συνθηκών. Ενδεικτικά, σας γνωρίζουμε ότι στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδιασμού αυτού, από την 6-6-2011 (ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής του) μέχρι και την 2-12-2011, διατέθηκαν 68.702 αστυνομικοί και 18.141οχήματα. Επιπλέον κατά τις επιχειρησιακές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα :

 

 

• Εκτελέστηκαν 7.460 πεζές περιπολίες.

• Ελέγχθηκαν 11.636 οχήματα και 249.700 άτομα.

• Προσήχθησαν 129.991 άτομα.

 

• Συνελήφθησαν 2.753 άτομα για διάφορα αδικήματα, εκ των οποίων 1.311 για παράβαση του ν. «Περί Αλλοδαπών» και 458 για παράβαση του ν. «Περί ναρκωτικών».

 

• Ελέγχθησαν 117 κτίρια, εκ των οποίων 13 ήταν αποθήκες, με μεγάλο αριθμό ειδών παραεμπορίου. Εντός αυτών ανευρέθησαν 1.074 αλλοδαποί, οι οποίοι προσήχθησαν στην Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής για περαιτέρω διερεύνηση του νομίμου παραμονής στην χώρα μας.

 

Οι αστυνομικές δράσεις υποστηρίζονται από την εφαρμογή του μέτρου της Δίκυκλης Αστυνόμευσης, το οποίο για τις περιοχές της Αττικής και Θεσσαλονίκης εφαρμόστηκε από 29-03-2010 και από 19-07-2010 επεκτάθηκε και σε όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας, την επανεργοποίηση και αναβάθμιση του θεσμού του Αστυνομικού της Γειτονιάς και παράλληλα την ενίσχυση των Τμημάτων Ασφαλείας. Επισημαίνεται ότι η συμβολή της δίκυκλης αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.), η επιχειρησιακή ενότητα αλλά και η διασύνδεση με τις υπόλοιπες Υπηρεσίες της Αστυνομίας (Άμεση Δράση, Ομάδα «Ζ», Ο.Π.Κ.Ε., "Ο.Ε.Π.Τ.Α." και Ομάδα «Δ»), λειτούργησε καθοριστικά στην καταπολέμηση της βαρύνουσας εγκληματικότητας, αφού από την έναρξη λειτουργίας αυτής μέχρι και σήμερα έχει καταγραφή μείωση ιδιαίτερα στις ληστείες και ειδικότερα σε βάρος των οικονομικών στόχων, στην περιοχή της Αττικής.

 

Συγκεκριμένα το μέτρο της δίκυκλης αστυνόμευσης αποτελεί ένα αξιόμαχο επιχειρησιακό σχηματισμό της Ελληνικής Αστυνομίας, που συμβάλλει τα μέγιστα στην πρόληψη-αποτροπή αλλά και στην καταστολή της εγκληματικότητας καθώς και στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας είναι η συνεχής ενίσχυση των ομάδων δίκυκλης αστυνόμευσης, με κατάλληλα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Ήδη, εντάχθηκαν επιπλέον αστυνομικοί και ειδικοί φρουροί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.), ενώ επίκειται η ένταξη 70 επιπλέον αστυνομικών στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ. της Γ.Α.Δ.Α., οι οποίοι έχουν ήδη επιλεγεί και παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής νέων αστυφυλάκων και ειδικών φρουρών για την περαιτέρω ενίσχυση της εν λόγω ομάδας.

Παράλληλα, από τον Ιούνιο εφαρμόζεται και δεύτερη ζώνη αστυνόμευσης του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας, δηλαδή στις περιοχές Αγ. Παντελεήμονα, Κυψέλης, Πατησίων, Κολωνού, Εξαρχείων και Πετραλώνων, με ιδιαίτερη βαρύτητα στις πλατείες και σε άλλους χώρους όπου συγκεντρώνονται αλλοδαποί προκειμένου, με επιχειρησιακές δράσεις, να προληφθεί τυχόν μετατόπιση των εγκληματικών-παραβατικών φαινομένων, λόγω της «αστυνομικής πίεσης» στο οριοθετημένο πεδίο της ενισχυτικής δράσης.

Στο πλαίσιο αυτό, στην πλατεία Βικτωρίας, στην περιοχή πέριξ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ.λπ. οι αρμόδιες Υπηρεσίες μας (Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής, Άμεση Δράση και Αστυνομία Αθηνών), διενεργούν συνεχείς, εντατικούς και αιφνιδιαστικούς ελέγχους, προσαγωγές υπόπτων ατόμων, με στόχο την οριστική επίλυση των προβλημάτων αστυνομικής φύσεως και την αντιμετώπιση κάθε μορφής εγκληματικότητας στις εν λόγω περιοχές.

Πηγή: Δημήτρης Καραστεφανής