Ο ΣΚΑΙ 100,3 ανοίγει το φάκελο του μισθολογικού κόστους στην Ελλάδα

Το θέμα για το κόστος εργασίας, τον κατώτατο μισθό, τον 13ο και 14ο θα έπρεπε να μας είχαν απασχολήσει χρόνια πριν, καθώς η ανταγωνιστικότητα μας πήγαινε στο γκρεμό, δήλωσε στον ΣΚΑΪ τον Άρη Πορτοσάλτε και τον Μπάμπη Παπαδημητρίου, η Καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αντιγόνη Λυμπεράκη.

Επισήμανε πως πάντα οι εργοδοτικές οργανώσεις ήταν κατά των όποιων αλλαγών καθώς ήταν βολεμένοι σε μια κατάσταση που δεν ήθελαν να αλλάξει. Είπε πως η ιστορία με τις εργοδοτικές οργανώσεις πρέπει επιτέλους να τελειώσει καθώς πλέον δεν εκπροσωπούν κανέναν.

Εκτίμησε πως τα ασφαλιστικά ταμεία θα βρίσκονται σε χειρότερη θέση, όσο αυξάνεται η ανεργία.

Χαρακτήρισε κουταμάρα την συζήτηση που γίνεται για το μισθολογικό και το μη μισθολογικό κόστος, λέγοντας ότι αυτό είναι εις βάρος του εργαζόμενου.

Σε ό,τι αφορά την επιστροφή της χώρας στη δραχμή, είπε πως θα ενδέχεται να έχουμε πολλά χαρτονομίσματα αλλά χωρίς αντίκρισμα.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης, είπε ότι από την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού τα ασφαλιστικά ταμεία θα χάνουν κάθε χρόνο 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Είπε επίσης πως εάν ενσωματωθούν δώρα και επιδόματα στο μισθό οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά 12%.

Πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να γίνεται συζήτηση για επιστροφή στη δραχμή κάτι το οποίο -όπως είπε- δεν συζητούν οι κοινωνικοί εταίροι.

Τέλος, ανέφερε πως η ανεργία αντιμετωπίζεται μόνο με επενδύσεις.

Ο καθηγητής εργατικού δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Ιωάννης Ληξουριώτης, είπε πως η ΓΣΕΕ θέτει νομικίστικα θέματα. Πρόσθεσε ότι τα προγράμματα του υπουργείου Εργασίας, τα επιλέγουν ελάχιστοι επιχειρηματίες, καθώς θέτουν προϋπόθεσης όπως όχι στις απολύσεις και μειώσεις μισθών.

Επισήμανε πως ο 13ος και ο 14ος μίσθιος αποτελεί πρόφαση αποφυγής μιας ουσιαστικότερης συζήτησης.

Για την επιστροφή της χώρας στην δραχμή είπε ότι θα ζήσουμε ένα φρικτό όνειρο και θα γυρίσουμε σε μια μετακατοχική περίοδο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τις προωθούμενες αλλαγές στο μισθολογικό καθεστώς, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης ανέφερε ότι δεν χρειάζεται υποτίμηση στην αγορά εργασίας.

Για ύφεση 10% σε περίπτωση που αλλάξει το μισθολογικό καθεστώς σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της τρόικας έκανε λόγο στην εκπομπή του ΣΚΑΪ Πρώτη Γραμμή το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ Γιώργος Γαβρίλης.
Πηγή: Επιμέλεια: Βασίλης Ντέτσικας