ΚΥΑ για Ιχθυοκαλλιέργειες: Ειδικό πλαίσιο με γενικεύσεις

Επτά υπουργούς και ένας αναπληρωτή υπουργό, που συνυπέγραψαν πριν από ενάμιση μήνα την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις ιχθυοκαλλιέργειες, μηνύουν κάτοικοι και φορείς των περιοχών που ορίζονται κατάλληλες για τη χωροθέτηση των ιχθυοκλωβών.

Στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο πληρεξούσιος δικηγόρος Νίκος Αντωνιάδης στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών, Ελένη Ράικου, τα μέλη της «Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής φορέων που θίγονται από τις ιχθυοκαλλιέργειες» καταγγέλλουν τις διαδικασίες με τις οποίες κατέληξαν στην υπογραφή οι 8 υπουργοί και ότι δεν έλαβαν υπόψιν τους την υποχρεωτική γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας.

Στη μήνυση αναφέρουν ότι ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, δεν έπρεπε να συμμετέχει στη θεσμοθέτηση του χωροταξικού επειδή έχει προσωπικό οικονομικό όφελος καθώς η οικογένειά του συνδέεται άμεσα με τον κλάδο.

Ανάμεσα στους 114 φορείς και συλλόγους πολιτών της Επιτροπής κατά των ιχθυοκαλλιεργειών είναι οι δήμαρχοι της Επιδαύρου, της Ερμιονίδας, των Μεγάρων, της Σαλαμίνας, του Ναυπλίου και ο αντιδήμαρχος της Λευκάδας.


Δύο χρόνια επεξεργάζονταν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος το περιεχόμενο της απόφασης. Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΚΑ αναφέρει ότι το ειδικό πλαίσιο είναι προϊόν ευρύτερης διαβούλευσης στην οποία συμμετείχαν οι 13 Περιφέρειες της χώρας, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, η ΚΕΔΕ, οι ενδιαφερόμενοι δήμοι, δεκάδες περιβαλλοντικοί φορείς και τοπικοί σύλλογοι. Στην ανακοίνωση συμπληρώνεται ότι στον ιστότοπο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης κατατέθηκαν 760 σχόλια τα οποία αποτέλεσαν μια εξαιρετική σε εύρος βάση πληροφοριών ενώ για το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης συνεκτιμήθηκε και η θετική όπως τη χαρακτηρίζει στάση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού.

Δεν κάλεσαν την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας παρά το γεγονός ότι είναι μέλος τόνισε ο πρόεδρος, Κώστας Ασκούνης.

Στην Επίδαυρο υπάρχουν 8 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, και οι περισσότερες είναι μικρές. Ο Δήμαρχος Επιδαύρου, Κώστας Γκάτζιος, τόνισε ότι δεν είναι στις προθέσεις της Επιτροπής να ανοίξει το θέμα με τις υφιστάμενες μονάδες και ιδιαίτερα με τις μικρές.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση δεν βάζει καθαρά όρια και προϋποθέσεις αναφέρει η Θεοδότα Νάντσου από τη WWF Ελλάς και συμπληρώνει «θέλουμε να υπάρχουν περιοχές όπου να απαγορεύεται η εγκατάσταση μονάδων, να εξαιρεθούν ολόκληρες ζώνες στις προστατευόμενες περιοχές και να απαγορευτεί η εγκατάσταση νέων μονάδων στις χαρακτηρισμένες ως επιβαρυμένες».

Ο Γιάννης Δημητριάδης, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Πόρου και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής επεσήμανε ότι «ενώ στην Ελλάδα δεν υπάρχει θεσμοθετημένο χωροταξικό πλαίσιο για τον παράκτιο και νησιωτικό χώρο, το ΥΠΕΚΑ θεσμοθετεί ειδικό πλαίσιο, το οποίο δίνει προτεραιότητα στις υδατοκαλλιέργειες και όχι στην προστασία του περιβάλλοντος και στις άλλες χρήσεις.

Δεν υπάρχει καμία γεωγραφική απαγόρευση και κανένας περιορισμός ως προς το πλήθος και την παραγωγική δυναμικότητα των μονάδων» διευκρινίζει ο κ. Δημητριάδης.

«Είναι αδιανόητο περιοχές μεγάλου τουριστικού ενδιαφέροντος να βρίσκονται υπό την προστασία και του χωροταξικού σχεδίου για την τουριστική ανάπτυξη και του χωροταξικού σχεδιασμού για τις ιχθυοκαλλιέργειες αφού το δεύτερο ακυρώνει το πρώτο» επισημαίνει ο πρώην Υπουργός Τουρισμού, Κώστας Μαρκόπουλος και συμπληρώνει «είναι λάθος το πλαίσιο για τις υδατοκαλλιέργειες, είναι καταστροφή και πρέπει να αποσυρθεί» .

Στον πίνακα που συνοδεύει την Κοινή Υπουργική Απόφαση αναγράφονται οι περιοχές Σαγιάδα, Αταλάντη, Αργολίδα, Σοφικό, Πόρος και Αμβρακικός Κόλπος εκτιμάται ότι έχουν κορεστεί και δεν κρίνεται σκόπιμη η εγκατάσταση νέων μονάδων μέχρι να διευθετηθούν χωροταξικά οι υφιστάμενες. «Είναι σα να μας λένε ότι απαγορεύεται να χτίσεις μια οικοδομή μέχρι να πάρεις οικοδομική άδεια. Το χωροταξικό πλαίσιο αποτελεί από μόνο του διευθέτηση επομένως είναι παραπλανητική η αναφορά» διαπιστώνει ο Γιάννης Δημητριάδης.

Από την πλευρά τους οι ιχθυοκαλλιεργητές αντιδρούν επειδή δεν υπάρχουν μελέτες που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μία περιοχή είναι κορεσμένη.

Ο σύμβουλος του κλάδου των θαλασσοκαλλιεργητών, Νίκος Αναγνόπουλος υποστηρίζει ότι «η αναφορά σε κορεσμένες περιοχές είναι αυθαίρετη και ήρθε να καλύψει τις πιέσεις από διάφορους τοπικούς φορείς σε πολιτικούς». Πρόσθεσε ότι το πλαίσιο είναι γραφειοκρατικό και δυσκίνητο και εξήγησε ότι για πέντε χρόνια θα υπάρχουν δυσκολίες προσαρμογής και ορισμένες μονάδες θα αναγκαστούν να μειώσουν την παραγωγή τους. Ο ιχθυολόγος αναφέρεται στο άρθρο 5, που βάζει περιορισμούς στην παραγωγή των υφιστάμενων μονάδων. «Αυτό σημαίνει ότι οι ιχθυοκαλλιεργητές θα έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας της επιχείρησής τους μειώνοντας την παραγωγή» υποστηρίζει ο κ. Αναγνόπουλος.

Στην Απόφαση σημειώνεται ότι τα ψάρια από τις υδατοκαλλιέργειες εξάγονται σε ποσοστό 70- 80% ενώ παράλληλα η χώρα μας είναι παγκοσμίως η μεγαλύτερη παραγωγός σε τσιπούρες και λαβράκια. Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελλήνων Θαλασσοκαλλιεργητών εξάγονται ετησίως 90.000 τόνοι τσιπούρα και λαβράκι σε Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Γερμανία και στις νέες αγορές της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Πλέον εξάγουμε περισσότερα ψάρια και όχι ελαιόλαδο ή βαμβάκι συμπληρώνει ο κ. Αναγνόπουλος.

Οι ιχθυοκαλλιεργητές έχουν τρία χρόνια περιθώριο να υποβάλουν στο ΥΠΕΚΑ τις μελέτες για την έκταση που θα καταλαμβάνουν οι μονάδες τους και θα χρειαστούν άλλα δύο χρόνια μέχρι να θεσμοθετηθούν με προεδρικά διατάγματα οι Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του υλικό με διευκρινίσεις έτσι ώστε να απαντήσει στις απορίες που έχει δημιουργήσει το περιεχόμενο του Ειδικού Χωροταξικού για τις υδατοκαλλιέργειες.

Την ΚΥΑ συνυπέγραψαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο αναπληρωτής Υπουργός Νίκος Σηφουνάκης, ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο πρώην υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Ραγκούσης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης και Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος.

Πηγή: Λιάνα Θάνου