Έρευνα ΕΒΕΑ για επιχειρηματικότητα

Οι συνεχείς αλλαγές και η έλλειψη ενός σταθερού φορολογικού, εργασιακού και ασφαλιστικού καθεστώτος, σε συνδυασμό με τους υψηλούς σχετικούς συντελεστές, αποτελεί το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα που εμποδίζει την επιχειρηματικότητα, σύμφωνα με ποσοτική έρευνα που πραγματοποίησε το ΚΕΜΕ – ΕΒΕΑ (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών) μέσω της ιστοσελίδας του Επιμελητηρίου www.acci.gr.

Στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 3 έως τις 24 Οκτωβρίου 2011, σε ένα σύνολο 1.104 συμμετεχόντων, τέθηκαν 16 συγκεκριμένα προβλήματα που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα και ζητήθηκε η αξιολόγηση της βαρύτητάς τους από τους συμμετέχοντες.

Κατά την αξιολόγηση των συμμετεχόντων, τα πλέον σημαντικά προβλήματα που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα είναι:

• Οι συνεχείς αλλαγές και η έλλειψη σταθερότητας στο φορολογικό, εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς, όπου το 80% των συμμετεχόντων εκτιμά ως πρόβλημα ύψιστης βαρύτητας.
• Η ψυχολογία της αγοράς, όπου το 78% θεωρεί επίσης ύψιστης βαρύτητας πρόβλημα
• Το ύψος των φορολογικών συντελεστών και των άλλων τελών που διαμορφώνουν το κόστος λειτουργίας μιας επιχείρησης, όπου το 62% θεωρεί επίσης πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα.
• Η γραφειοκρατία στις συναλλαγές με το Δημόσιο, που το 57% θεωρεί πρόβλημα μείζονος σημασίας, καθώς και
• Η αδυναμία πάταξης του παραεμπορίου και της παραοικονομίας, όπου επίσης το 57% θεωρεί πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα για την επιχειρηματικότητα.
Πηγή: skai.gr