Ελληνίδες οικιακοί βοηθοί

Αλλοδαπές γυναίκες που εργάζονταν για πολλά χρόνια στη χώρα μας ως οικιακοί βοηθοί, μπέιμπι σίτερ ή γηροκόμοι, φεύγουν από την Ελλάδα παραδίδοντας τη σκυτάλη σε Ελληνίδες που δεν αντιμετωπίζουν πλέον ως υποτιμητικές αυτές της δουλειές, αλλά ως ευκαιρίες βιοπορισμού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής της Κυριακής», ειδικά τον τελευταίο μήνα η ζήτηση για οικιακούς βοηθούς έχει πέσει κατακόρυφα, ενώ τουλάχιστον δέκα Ελληνίδες εκδήλωσαν ενδιαφέρον σε γραφείο ευρέσεως εργασίας για να δουλέψουν ως εσωτερικές σε σπίτια. Πρόκειται κυρίως για γυναίκες 40 – 55 ετών που βρέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας ή με πολλά χρέη.

Δεδομένης της αύξησης της προσφοράς και της μείωσης της ζήτησης οι τιμές βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Έτσι, η έως τώρα χρέωση από 6 έως 8 ευρώ την ώρα για δουλειές του σπιτιού μειώνεται συνεχώς. Το δε κόστος για εσωτερικές οικιακές βοηθούς από 1.200 ευρώ κατρακυλά ακόμα και στα 600 ευρώ το μήνα.

Βέβαια, οι σταθερά περιζήτητες Φιλιππινέζες δεν έχουν μειώσει τις αμοιβές τους εισπράττοντας τουλάχιστον 200 ευρώ παραπάνω από τις οικονόμους άλλων εθνικοτήτων, ενώ ένα ακόμα αντικείμενο με σταθερή ζήτηση παραμένει η φροντίδα ηλικιωμένων.
Πηγή: skai.gr