Τραυματισμοί και ένταση στο κέντρο της Αθήνας

Τουλάχιστον έξι πολίτες και 25 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και τις οδομαχίες μεταξύ αγνώστων και αστυνομικών και έχουν μεταφερθεί σε δημόσια νοσοκομεία.

Στις φλόγες τυλίχθηκε το φυλάκιο του άγνωστου στρατιώτη ενώ ομάδα αγνώστων αφαίρεσε το όπλο ειδικού φρουρού. Φωτιά εκδηλώθηκε και σε εκδοτήριο της ΕΘΕΛ στην οδό Φιλελλήνων 4.

Άγνωστοι έκαψαν το μηχάνημα ανακύκλωσης στην πλατεία Συντάγματος και στάσεις λεωφορείων. Ταραξίες ξήλωσαν κάγκελα και μάρμαρα σε τράπεζες και καταστήματα.

Εκτεταμένη χρήση χημικών έκαναν οι αστυνομικές δυνάμεις. Η ατμόσφαιρα στο κέντρο από τα χημικά και από τις φωτιές που καίνε κυρίως κάδους απορριμμάτων και σκουπίδια, ήταν αποπνικτική.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι από τις δυνάμεις της έγινε η αναγκαία - περιορισμένη χρήση δακρυγόνων ουσιών. "Τα όποια καπνικά φαινόμενα προέρχονται από την καύση κάδων απορριμμάτων και άλλων αντικειμένων που προκλήθηκαν από τις ομάδες των ατόμων που επιτίθεντο κατά των Αστυνομικών" λέει η ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, έχουν προσαχθεί 28 άτομα και συνελήφθησαν άλλα πέντε για, κατά περίσταση επιθέσεις κατά των αστυνομικών δυνάμεων, κατοχή εκρηκτικών υλών (μολότοφ) κ.λπ.

Επίθεση με μολότοφ δέχτηκε κλούβα των ΜΑΤ στη διασταύρωση 3ης Σεπτεμβρίου και Καποδιστρίου. Έγινε περιορισμένη χρήση χημικών 

Ένταση δημιουργήθηκε και στο σημείο όπου βρίσκεται ο σιδερένιος φράχτης, καθώς νεαροί προσπάθησαν να τον ρίξουν και πέταξαν αντικείμενα κατά των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με χρήση χημικών.

Φθορές έχουν προκληθεί και σε τράπεζες στη Βουκουρεστίου.

Συνεργεία του Δήμου Αθηναίων καθαρίζουν το κέντρο από τις πέτρες και τα καμένα σκουπίδια.

Νωρίτερα την Τετάρτη το πρωί, ογκώδης ήταν η διαδήλωση της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στις άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, ενάντια στα νέα οικονομικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση. Χιλιάδες κόσμου παραμένουν από το πρωί στους δρόμους της πρωτεύουσας παρά τα μεμονωμένα επεισόδια μπροστά στη Βουλή, την Κοραή, τη Βουκουρεστίου και τη Σόλωνος.

Συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της χώρας. Χιλιάδες διαδηλωτές σε Πάτρα, Βόλο, Λαμία, Κρήτη και Θεσσαλονίκη. Στη Θεσσαλονίκη κουκουλοφόροι προκάλεσαν ζημιές σε περισσότερες από 10 βιτρίνες καταστημάτων στην Τσιμισκή.

Επίσης συγκεντρωμένοι πέταξαν σκουπίδια μέσα στο κτίριο της γενικής γραμματείας Μακεδονίας Θράκης και έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων. Αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών.

Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα επαναληφθούν και την Πέμπτη. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν δώσει ραντεβού για τις 11 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος, ενώ το ΚΚΕ θα συμμετάσχει στην περικύκλωση και τον αποκλεισμό της Βουλής που έχουν προαναγγείλει για την Πέμπτη συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Τετάρτη και Πέμπτη.
Πηγή: skai.gr