ΟΒΕ: Κατά της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης

Κατά της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης τάσσεται η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ), υποστηρίζοντας ότι το μέτρο θα χτυπήσει ευθέως όλες τις φτωχές οικογένειες, τους οικονομικά αδύναμους και τους συνταξιούχους και θα επιδράσει εξοντωτικά για τα πρατήρια καυσίμων, τα οποία σε μεγάλο βαθμό, ιδίως στην επαρχία, στηρίζουν τη βιωσιμότητά τους στη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΒΕ η εξίσωση του ΕΦΚ θα οδηγήσει σε αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 48 λεπτά το λίτρο.

Η Ομοσπονδία ζητά την πλήρη κατάργηση τους ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και δραστική μείωση των φόρων στα άλλα καύσιμα ενώ χαρακτηρίζει παραπλανητικό το επιχείρημα ότι με την εξίσωση θα παταχθεί το λαθρεμπόριο, γιατί όπως αναφέρει μεγάλο μέρος του λαθρεμπορίου γίνεται με το ναυτιλιακό καύσιμο, το οποίο απαλλάσσεται παντελώς από φόρους και δασμούς.

Υπέρ της εξίσωσης των φόρων στα ντήζελ κίνησης και θέρμανσης, με προϋπόθεση την καταβολή επιδόματος θέρμανσης τάχθηκε χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

Ωστόσο η ΟΒΕ υποστηρίζει ότι «Η απόπειρα να χρυσωθεί το χάπι με δήθεν χορήγηση επιδόματος θέρμανσης αποτελεί απόπειρα εξαπάτησης και παραπλάνησης των καταναλωτών για να περάσει το μέτρο».
Πηγή: skai.gr