Για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως...

Φεύγεις διακοπές και ενημερώνεις τους φίλους σου στο twitter και το facebook; Καλά κάνεις, αλλά χωρίς να το ξέρεις ίσως να ενημερώνεις και τους ληστές που θα σου αδειάσουν το σπίτι.

Νομίζω πως καταλαβαίνεις πώς. Στο facebook έχεις 50 φίλους. Στα χρόνια που έχουν περάσει όμως έχεις κάνει accept και καμιά 200αριά άτομα ακόμα που θεωρείς φίλους αλλά δεν μπορείς να ξέρεις τι ακριβώς... δουλειά κάνουν.

Έτσι λοιπόν, όταν σε μία δυό μέρες, ανεβάσεις στο προφίλ σου την ανακοίνωση «γειά σας κορόιδα πάω για μία εβδομάδα στις Μπαχάμες» θα ενημερώσεις και τους αγαπημένους σου αλλά και όλους αυτούς που δεν πρέπει που μόλις αναχωρήσεις θα καταφθάσουν με το φορτηγάκι τους για να σου σηκώσουν τη νέα 3D τηλεόραση την οποία αγόρασες με 60 δόσεις.

Δεν το λέμε εμείς, αλλά το ομολόγησαν διαρρήκτες που συνελήφθησαν και ομολόγησαν στην αστυνομία ότι πλέον ενημερώνονται για τους στόχους τους με ότι πιο σύγχρονο προσφέρει η τεχνολογία. Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι διαρρήκτες αυτοί είναι συνήθως νεαροί, τόσο έλληνες όσο και αλλοδαποί. Tα κρούσματα δε πολλαπλασιάζονται, καθώς πλέον είναι πολύ πιο εύκολο αν είσαι κλέφτης να αποκτήσεις μια συνολική εικόνα του υποψήφιου στόχου σου. Και πολύ πιο ασφαλής. Δε χρειάζεται καν να περάσεις από το σπίτι, ή να έχεις στήσει συμμορία με συνεργάτες δήθεν "οικιακές βοηθούς", ώστε να σου πουν ασφαλείς πληροφορίες "εκ των έσω", όπως γινόταν συχνά παλαιότερα.

Δύο - τρεις τρόποι που ίσως βοηθήσουν:

Αν έχουμε χρήματα να διαθέσουμε: τοποθέτηση συναγερμού, κάποιο από τα συστήματα, τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά.

Πρέπει να έχουμε τοποθετήσει πόρτες συμπαγούς κατασκευής, οι οποίες έχουν κλειδαριές ασφαλείας.

Εάν δεν έχουμε χρήματα να διαθέσουμε, τοποθετούμε πύρους ασφαλείας στα παράθυρα και τα παντζούρια.

Ποτέ δεν αφήνουμε στο σπίτι μας μεγάλα χρηματικά ποσά ή κοσμήματα μεγάλης αξίας, υπάρχουν θυρίδες στις τράπεζες για τον σκοπό αυτό. Όταν αγοράζουμε ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές, καταγράφουμε το εργοστάσιο κατασκευής και τον αριθμό σειράς, έτσι ώστε εάν διαρρήξουν το σπίτι μας, να διευκολύνουμε την έρευνα της αστυνομίας.

Πριν φύγουμε για διακοπές, βεβαιωνόμαστε ότι όλες οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού μας είναι ασφαλισμένα και ο συναγερμός μας ενεργοποιημένος. Όταν απουσιάζουμε δεν αφήνουμε το ίδιο φως αναμμένο μονίμως. Είναι καλύτερα να έχουμε εγκαταστήσει αυτόματο διακόπτη, έτσι ώστε κάποια από τα φώτα να ανάβουν περιοδικά.

Και κάτι τελευταίο: ο καλύτερος φύλακας του σπιτιού μας ,είναι ο γείτονας,όπως και εμείς για το δικό του...








Πηγή: Δημήτρης Καραστεφανής