Η ρύθμιση των αυθαιρέτων μέσα στο 2011

700 εκατομμύρια ευρώ έχει προϋπολογίσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος ότι θα εισπράξει από τη ρύθμιση των αυθαιρέτων μέσα στο 2011, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ξεπεραστεί, τουλάχιστον ακόμη, το συνταγματικό κόλλημα που εμποδίζει τη τακτοποίησή τους.

Ωστόσο προανήγγειλε ότι η ρύθμιση θα προβλέπει μείωση προστίμων για να δοθεί κίνητρο στους ιδιοκτήτες να τα δηλώσουν αλλά και κατεδαφίσεις στην περίπτωση που δεν θα δηλωθεί ή εάν το αυθαίρετο βρίσκεται σε δάση, αιγιαλούς, χωρίς όμως να διευκρινίζει περισσότερες λεπτομέρειες.

Προκειμένου να πεισθεί το ΣτΕ ο Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι η τακτοποίηση θα έχει ανταποδοτικότητα, όπως συνέβη και στην περίπτωση της τακτοποίησης των ημιυπαιθρίων.

Στο ζήτημα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας , όπως προβλέπεται και στο μνημόνιο θα δοθούν ειδικοί όροι δόμησης στα δημόσια ακίνητα που πρόκειται να παραχωρηθούν επενδυτές, κατά παρέκκλιση της εθνικής νομοθεσίας.

Εντός του Ιουλίου θα μπει και η υπογραφή για την παραχώρηση των μεταλλείων χρυσού της Χαλκιδικής.

Απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και κατά περίπτωση κατάργηση της διαδικασίας περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων προκειμένου να διευκολυνθούν επενδύσεις που έχουν κολλήσει, επίσπευση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων ,δέσμευση για κλείσιμο των 99 χωματερών και δρομολόγηση της αποκατάστασης τους με παράλληλη προώθηση μεγάλων επενδύσεων για τη διαχείριση των απορριμμάτων συμπεριλαμβανομένης και της καύσης, είναι μερικές ακόμη από τις προγραμματικές τους δεσμεύσεις μέχρι το τέλος του 2011.

Σύντομα θα ανακοινωθεί η επέκταση των συστημάτων ανακύκλωσης με ειδική ρύθμιση για τοξικά και νοσοκομειακά απόβλητα.
Πηγή: skai.gr