Πεδίο μάχης το Σύνταγμα

«Βομβαρδισμένο τοπίο» θυμίζει η πλατεία Συντάγματος, μετά τα εκτεταμένα επεισόδια με άγριες συμπλοκές μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομίας καθ' όλη τη διάρκεια της Τετάρτης.

Η αστυνομία προχώρησε σε εκτεταμένη χρήση χημικών και κροτίδων, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 500 άτομα να δοθούν οι πρώτες βοήθειες μέσα στο πρόχειρο ιατρείο του σταθμού του Μέτρο.

Παράλληλα, 99 άτομα μεταφέρθηκαν σε διάφορα νοσοκομεία της Αθήνας. Συγκεκριμένα, 28 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, 57 στο «Γεώργιος Γεννηματάς», έξι στην Πολυκλινική Αθηνών, επτά στο νοσοκομείο «Ελπίς» και ένα άτομο στο «Σωτηρία». 

Στους 49 ανέρχονται οι τραυματίες από την πλευρά των αστυνομικών σύμφωνα με τη ΓΑΔΑ.

Ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ και διαδηλωτές έκαναν λόγο για απρόκλητη χρήση βίας από την αστυνομία.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας Αθανασιος Κοκκαλάκης έκανε λόγο για μεμονωμένα ίσως περιστατικά, ενώ υπερασπίσθηκε την επίθεση των ΜΑΤ στο Μετρό.

Αναφερόμενος στις μαρτυρίες για αλόγιστη χρήση χημικών είπε ότι είναι «δήθεν αλόγιστη» και οι αστυνομικοί απαντούσαν στις πέτρες και τις μολότοφ που δέχονται.

Την διενέργεια ΕΔΕ, διέταξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής σχετικά με βίντεο, στο οποίο εμφανίζονται άτομα με καλυμμένα τα πρόσωπά τους να συνομιλούν με αστυνομικούς.

Έγιναν 43 προσαγωγές και 17 συλλήψεις.

Ζημιές προκλήθηκαν σε μηχανήματα ανάληψης μετρητών, τράπεζες, δημόσια κτήρια. Φωτιά ξέσπασε και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στη γωνία Φιλελλήνων και Μητροπόλεως, μετά από μολότοφ που πέταξαν άγνωστοι.

Στο μεταξύ, η πυροσβεστική απεγκλώβισε από το κτήριο της Αγροτικής Τράπεζας επί της Πανεπιστημίου 31, επτά άτομα που βρίσκονταν σε γραφεία στον 6ο και 7ο όροφο, καθώς στο ισόγειο είχε ξεσπάσει φωτιά.

Για λόγους ασφάλειας η διοίκηση του ξενοδοχείου King George ανακοίνωσε την εκκένωση του.

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, με φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.
Πηγή: skai.gr