Δυναμικό «παρών» από τους «Αγανακτισμένους» για 7η συνεχή ημέρα

Συνεπείς στο ραντεβού τους ήταν και την Τρίτη χιλιάδες «αγανακτισμένοι» Έλληνες, οι οποίοι έκλεισαν ήδη μία εβδομάδα συγκεντρώσεων στην πλατεία Συντάγματος και σε άλλες κεντρικές περιοχές πόλεων όλης της Ελλάδας.

Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μιλούν για τις πιο ειρηνικές διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών, αναφέροντας ότι οι Έλληνες διαμαρτύρονται όχι μόνο κατά των μέτρων λιτότητας και της ανεργίας, αλλά και για την ατιμωρησία των πολιτικών που εμπλέκονται σε θέματα διαφθοράς.

Στα Προπύλαια όπου υπήρξε το κάλεσμα του Μίκη Θεοδωράκη και των πανεπιστημιακών περίπου 7.000 άτομα συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους. Αφού ολοκληρώθηκε η εκδήλωση-διαμαρτυρία αρκετοί από τους παρευρισκόμενους μεταφέρθηκαν στο Σύνταγμα, όπου συγκεντρώθηκαν περί τους 40.000 με 50.000 διαδηλωτές.

Στο Σύνταγμα οι σκηνές παραμένουν και οι ομάδες αυτοοργάνωσης αυξάνονται και βελτιώνονται. Στις ομάδες σίτισης, καθαριότητας, νομικής υποστήριξης και ιατρικής περίθαλψης προστέθηκαν τώρα και οι ομάδες περιφρούρησης που λειτουργούν κάθε μέρα και πιο αποτελεσματικά.

Στα πανό, οι «Αγανακτισμένοι» δεν αφήνουν περιθώρια για τις προθέσεις τους: «Δεν θα φύγουμε μέχρι να φύγουν αυτοί που μας οδήγησαν εδώ». Μιλάνε «για αυτόνομη κοινωνία» και για «κοινωνικό πείραμα».

Κάθε βράδυ παίρνουν ελεύθερα τα μικρόφωνα και αναπτύσσουν τις απόψεις τους σε μια μορφή άσκησης άμεσης δημοκρατίας, όπως λένε, μιας διαρκούς γενικής συνέλευσης. Άλλοι θεωρούν ότι αυτό είναι «το τέλος της μεταπολίτευσης» και άλλοι ότι «εδώ είναι το τέλος του εμφυλίου», σε αυτό το ετερόκλιτο πλήθος που το μόνο του κοινό είναι η άρνηση στα κόμματα, στο μνημόνιο, στην ανεργία και στο ζοφερό μέλλον.

Απέκλεισαν τις εισόδους της Βουλής

Σε αποκλεισμό όλων των εισόδων και εξόδων που βρίσκονται στο περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου του Κοινοβουλίου, προχώρησαν αργά το βράδυ οι συγκεντρωμένοι στο Σύνταγμα που μετέχουν στις κινητοποιήσεις του κινήματος των «Αγανακτισμένων».

Στην κεντρική είσοδο επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας, τα πνεύματα ήταν οξυμένα, καθώς, σε αντίθεση με τις προηγούμενες ημέρες, υπήρχε πλήθος συγκεντρωμένων που φώναζαν συνθήματα κατά της Βουλής και των βουλευτών.

Δυνάμεις των ΜΑΤ παρατάχθηκαν μπροστά από τους διαδηλωτές για να αποτρέψουν την επαπειλούμενη εισβολή στο κτίριο της Βουλής, από το οποίο δεν μπορούσαν, αρχικά, να αποχωρήσουν βουλευτές και εργαζόμενοι. Έντονη ήταν η κυκλοφοριακή συμφόρηση σε όλους τους δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος.

Τελικά, με παράταξη ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων κατά μήκος της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, έγινε αργά τη νύχτα δυνατή η αποχώρηση βουλευτών και εργαζομένων από το κτίριο του Κοινοβουλίου, το οποίο είχε αποκλειστεί νωρίτερα, και για πολύ ώρα, από διαδηλωτές του κινήματος των «Αγανακτισμένων». Οι διαδηλωτές κατά την αποχώρηση βουλευτών και εργαζομένων που εξέρχονταν με τα αυτοκίνητά τους, προέβαιναν σε αποδοκιμασίες.

Η εκδήλωση στα Προπύλαια

Ελληνικές σημαίες, ψηφιακές κάμερες, «έξυπνα» τηλέφωνα και ανταπόκριση με χειροκροτήματα και συνθήματα στην επαναστατική διάθεση των ομιλητών συνέθεσαν το σκηνικό στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στα Προπύλαια, με πρωτοβουλία του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνη και τη συμμετοχή πανεπιστημιακών αλλά και του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Η πλατεία Συντάγματος και τα Προπύλαια λειτούργησαν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Οι λίγες εκατοντάδες κόσμου, όταν ξεκίνησε η εκδήλωση, έγιναν σύντομα μερικές χιλιάδες, καθώς οι «Αγανακτισμένοι» του Συντάγματος προσέρχονταν στον χώρο των Προπυλαίων για να ακούσουν τους ομιλητές. Ένα πυκνό ακροατήριο είχε καλύψει ολόκληρο τον χώρο των Προπυλαίων, μεγάλο μέρος των προαύλιων χώρων της Ακαδημίας Αθηνών και της Εθνικής Βιβλιοθήκης αλλά και το τμήμα του οδοστρώματος της οδού Πανεπιστημίου μπροστά από τα τρία κτίρια.

Κοινός παρονομαστής στις τοποθετήσεις των ομιλητών ήταν η αντίθεση στο μνημόνιο και τα μέτρα λιτότητας, η άποψη ότι εκχωρείται η εθνική κυριαρχία και η βεβαιότητα ότι ο «ελληνικός λαός θα αντισταθεί». Οι συγκεντρωθέντες ανταποκρίνονταν με τα συνθήματα «κλέφτες κλέφτες», «αίσχος» και «προδότες», πολλοί ανέμιζαν τις σημαίες που κρατούσαν και αρκετοί απαθανάτιζαν σκηνές σε κάμερες, φωτογραφικές και κινητά τηλέφωνα.

Στη συγκέντρωση έδωσαν το «παρών» σχεδόν όλες οι ηλικιακές ομάδες. Νήπια που έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια σε καρότσια που έσπρωχναν οι μητέρες τους, νεαροί με τα ποδήλατά τους, άνθρωποι μέσης ηλικίας, οι περισσότεροι από τους οποίους φορούσαν αθλητικά παπούτσια πεζοπορίας, αλλά και ηλικιωμένοι που στέκονταν υποβασταζόμενοι από νεώτερους συγγενείς τους.

Ο Μίκης Θεοδωράκης έγινε δεκτός με ένα θερμό χειροκρότημα όταν ανέβηκε στο βήμα. Ο διεθνούς φήμης μουσικοσυνθέτης καταφέρθηκε εναντίον της «συναίνεσης που θέλουν να επιβάλουν οι ξένοι», έκανε λόγο για «απόλυτο ξεπούλημα, χειρότερο και από τη γερμανική κατοχή, και προειδοποίησε ότι «ο ελληνικός λαός θα διώξει τους ξένους με όσα μέσα διαθέτει».

Ο κ. Θεοδωράκης περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο την αντίθεσή του στις ιδιωτικοποιήσεις: «Έχω ένα ωραίο κομμάτι που το λένε Ακρόπολη. Ο Κινέζος προσφέρει 100, ο Σκοπιανός 102, ο Τούρκος 110. Η Ακρόπολη κατοχυρώνεται στην Τουρκία» τόνισε ενώ το πλήθος αποδοκίμαζε. «Αυτή η συγκέντρωση να είναι το Χελιδόνι της Άνοιξης» προτρέποντας το πλήθος να τραγουδήσει το τραγούδι «Ένα το χελιδόνι» από τον δίσκο του «Άξιον Εστί» και τραγουδώντας ο ίδιος α καπέλα.

Ο Μίκης Θεοδωράκης κάλεσε τους πολίτες να ξεσηκωθούν σε ένα Παλλαϊκό Πατριωτικό Μέτωπο και σε μια «ειρηνική επανάσταση» από την οποία θα προκύψει μια «επαναστατική κυβέρνηση». Σε ένα είδος προγραμματικών δηλώσεων, ο μουσικοσυνθέτης τόνισε ότι οι πρώτες κινήσεις αυτής της επαναστατικής κυβέρνησης θα είναι να κηρύξει απεχθή τα τρία τέταρτα των δεσμεύσεων έναντι της τρόικας, να αναζητήσει «δάνεια με λογικό επιτόκιο από άλλες δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ρωσία» και να προχωρήσει σε κοινοπραξίες με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Τέλος, ανακοίνωσε την κατάρτιση ενός προγράμματος οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, με στόχο την άμεση δημοκρατία και την πατριωτική αναγέννηση. «Η λευτεριά κερδίζεται, δεν χαρίζεται» κατέληξε υπό το θερμό χειροκρότημα του πλήθους.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι υπόλοιποι ομιλητές. Ο καθηγητής Γ. Κασσιμάτης υποστήριξε ότι διεξάγεται αγώνας εναντίον της υποτέλειας της χώρας, έψεξε τους συναδέλφους του που δεν έδωσαν το «παρών», επειδή «δεν μπόρεσαν να αφήσουν τη μικροαστική νοοτροπία της καρέκλας», δήλωσε μάρτυρας «ενός μεγαλειώδους φαινομένου, το ξύπνημα του λαού» και κάλεσε σε «ξεσηκωμό κατά του καπιταλιστικού συστήματος της παγκόσμιας εξουσίας».

Ο συνάδελφός του Γιώργος Κατρούγκαλος κατηγόρησε το πολιτικό σύστημα και τα μέσα ενημέρωσης ότι καλλιεργούν τον φόβο της χρεοκοπίας, ο Νότης Μαριάς θέλησε να υπενθυμίσει στους ξένους, όπως είπε, ότι «δεν χρωστάμε τίποτε, αυτοί μας χρωστάνε» και ο Κώστας Μπέης υποστήριξε ότι η χώρα βρίσκεται υπό ξένη κατοχή και κατηγόρησε τους «ξένους που μας παρέσυραν σε δάνεια για να μπορούν να μας πωλούν τα προϊόντα τους».

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και μέρος των συγκεντρωθέντων να κατευθύνεται προς την πλατεία Συντάγματος.
Πηγή: skai.gr