Στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων το άνοιγμα του επαγγέλματος

Η απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος και ο τρόπος φορολόγησης τους, ήταν τα δύο βασικά θέματα που απασχόλησαν την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους, η οποία συνήλθε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι την 1η Ιουλίου 2011, θα πρέπει να έχουν συνταχθεί τα Προεδρικά Διατάγματα για το λεγόμενο «άνοιγμα» του δικηγορικού επαγγέλματος, και η υπουργική απόφαση για τον τρόπο φορολόγησης των δικηγόρων.

Για τον σκοπό αυτό έχει συσταθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης ειδική επιτροπή, υπό την προεδρία του τέως αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Μιχάλη Βροντάκη, στην οποία συμμετέχουν και τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Οι δικηγόροι επισήμαναν ότι δεν αποδίδει το μέτρο είσπραξης της φορολογικής ύλης που προτείνεται από την κυβέρνηση και για τον λόγο αυτό συνέταξαν σχέδιο υπουργικής απόφασης, που καθορίζει τον τρόπο αμοιβής και παρακράτησης φόρου των δικηγορικών αμοιβών. Μάλιστα το κείμενο του εν λόγω σχεδίου υπουργικής απόφασης έγινε ομόφωνα δεκτό από την Ολομέλεια.

Στην ουσία προτείνεται η εξακολούθηση του ισχύοντος συστήματος της παρακράτησης του φόρου, με συντελεστή 15% στα γραμμάτια προείσπραξης από τους Δικηγορικούς Συλλόγους.

Ακόμη, τους δικηγόρους του απασχόλησε το θέμα της αμοιβής τους κατά τη σύναψη των συμβολαίων. Σύμφωνα με το νέα νομοθετικά δεδομένα η αμοιβή των δικηγόρων για την παράσταση τους στα συμβόλαια, εξασφαλίζεται μόνο με ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ πελάτη και δικηγόρου.

Ακόμη, οι δικηγόροι για διευκόλυνση και άμεση ενημέρωση των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, αποφάσισαν τη σύσταση και στελέχωση με προσωπικό και τεχνικό εξοπλισμό «Γραφείου Ολομέλειας», καθώς και τη δημιουργία ιστοσελίδας.
Πηγή: skai.gr