Κριτική από Ε.Ε. στην Ελλάδα για τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών

Στην κριτική η οποία ασκείται στην έκθεση που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα από την εδρεύουσα στη Βιέννη Υπηρεσία Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά της Ελλάδας, για τις συνθήκες κράτησης μεταναστών, αναφέρεται την Τρίτη είδηση του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων ΑΡΑ.

Στην είδηση σημειώνεται ότι στην έκθεσή της η Υπηρεσία ασκεί δριμεία κριτική στον τρόπο με τον οποίο οι ελληνικές αρχές αντιμετωπίζουν τους παράνομους μετανάστες και παρατίθεται δήλωση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Μόρτεν Κγιάερουμ, σύμφωνα με τον οποίο «πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων εγκύων και οικογενειών με ανήλικα παιδιά, κρατούνται σε απάνθρωπες συνθήκες στα κέντρα κράτησης».

Στελέχη της Υπηρεσίας είχαν επισκεφτεί τον Ιανουάριο την περιοχή του Έβρου και αναφέρουν στην έκθεσή τους ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, για την κατάσταση που επικρατεί, τις συνθήκες στο κέντρο προσωρινής κράτησης στο Σουφλί. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι σε χώρο 110 τμ. φιλοξενούνταν 144 άτομα, χωρίς θέρμανση και με μία μόνο τουαλέτα, ενώ σύμφωνα με όσα υπαγορεύει η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη Βασανιστηρίων, σε χώρο 110 τμ θα έπρεπε να φιλοξενούνται μόνο 27 άτομα.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι, παρά τη βοήθεια που έχει διαθέσει η ΕΕ στην Ελλάδα, δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα από τις ελληνικές αρχές για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης των μεταναστών, ενώ υπογραμμίζεται ότι όλοι οι μετανάστες που συλλαμβάνονται, ακόμα και τα βρέφη, αυτομάτως τίθενται υπό κράτηση, ενώ εξαίρεση γίνεται μόνο για όσους χρήζουν άμεσης μεταφοράς σε νοσοκομεία.
Όπως αναφέρεται στην είδηση του ΑΡΑ, σύμφωνα με την έκθεση, μια από τις αιτίες για την κατάσταση αυτή είναι το ότι οι αρμοδιότητες για ζητήματα μετανάστευσης έχουν ανατεθεί σε τέσσερα διαφορετικά υπουργεία, γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατο το συντονισμό μεταξύ των υπηρεσιών. Πάντως η ελληνική κυβέρνηση επέτρεψε στους ειδικούς της Υπηρεσίας την πρόσβαση σε όλα τα κέντρα κράτησης, καθώς και να πάρουν συνεντεύξεις από τους μετανάστες.

Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη, πως από το 2010 η είσοδος των παράνομων μεταναστών στην ΕΕ γίνεται κατά 90% μέσω των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας, καθημερινά μέχρι και 350 άτομα περνούν τα σύνορα στην περιοχή του Έβρου, το 44% των μεταναστών είναι Αφγανοί, ενώ το 2010 συνολικά 45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να περάσουν τα σύνορα από τον Έβρο.

Πηγή: skai.gr