Συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας

Συνεδριάζει τη Δευτέρα στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας, για τη νέα γρίπη, που απαρτίζεται από 26 επιστήμονες και εκπροσώπους φορέων, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των αρμοδίων υπηρεσιών.

Είκοσι είναι τα κρούσματα στη χώρα μας με τελευταίο μια 20χρονη Περουβιανή, που ταξίδεψε από τη Νέα Υόρκη, και η οποία νοσηλεύεται κατ' οίκον με ήπια συμπτώματα.

Όλοι οι νοσούντες είναι ταξιδιώτες από το εξωτερικό, εκτός από ένα βρέφος 11 μηνών, στο οποίο ο ιός μεταδόθηκε από την 15χρονη εξαδέλφη του που φιλοξενείτο στο ίδιο σπίτι.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ο καθηγητής επιδημιολογίας του Χάρβαρντ Δημήτρης Τριχόπουλος, χαρακτήρισε απρόβλεπτο τον ιό της γρίπης, αλλά τόνισε ότι τα σημερινά δεδομένα δεν πρέπει να δημιουργούν ανησυχία.

Ο κ. Τριχόπουλος δήλωσε ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μία ήπια επιδημία, ενώ προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει ένα δεύτερο κύμα το Σεπτέμβριο.

Πάντως, είπε ότι κατά πάσα πιθανότητα το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης δε θα είναι έτοιμο το Σεπτέμβρη.

"Να μην τρομάζουμε, αλλά και να μην εφησυχάζουμε", υπογράμμισε ο κ. Τριχόπουλος.

Εν τω μεταξύ, ο πρώτος θάνατος ασθενούς από επιπλοκές της νέας γρίπης καταγράφηκε στη Βρετανία, σε νοσοκομείο της Σκωτίας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης της Γλασκώβης, ο ασθενής είναι ο πρώτος που καταλήγει από τη νέα γρίπη, εκτός της αμερικανικής ηπείρου και έπασχε και από άλλα προβλήματα υγείας.

Στη Σκωτία τα καταγεγραμμένα περιστατικά έχουν φθάσει σχεδόν τα 500, ενώ μόνο την Κυριακή αναφέρθηκαν 35 νέοι ασθενείς.

Συνολικά στη Βρετανία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 1.226.

Παράλληλα, επτά νέα κρούσματα της νέας γρίπης εντοπίστηκαν στο Μπαχρέιν σε μαθητές λυκείου που επέστρεψαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την Κυριακή, τρία νέα κρούσματα της νόσου εντοπίστηκαν στη Σαουδική Αραβία.

Περίπου 30.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1 σε 74 χώρες και 145 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΠΟΥ την Παρασκευή.
Πηγή: skai.gr