Αποχωρούν από τον Προμαχώνα

Ξεκινά σταδιακά από σήμερα το μεσημέρι η αποχώρηση των αγροτών των Σερρών από το μπλόκο του Προμαχώνα. Η αποχώρηση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως την Κυριακή.

Τα σύνορα, πάντως, με τη Βουλγαρία παραμένουν ανοιχτά από το μεσημέρι της Παρασκευής, ενώ η κυκλοφορία των ΙΧ οχημάτων και των φορτηγών διεξάγεται κανονικά.

Οι αγρότες αποφάσισαν να αποχωρήσουν μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρη Χατζηγάκη, και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Νίκο Κατσαρό.

Όπως ανακοινώθηκε, την προσεχή Πέμπτη ο κ. Χατζηγάκης θα συναντηθεί με τους αγρότες της Κρήτης οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

"Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την άκρως εποικοδομητική συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των Αδέσμευτων Αγροτών Αλιστράτης, Γιώργος Κασάπογλου.

Την ίδια ώρα, "πάγωμα" των χρεών των κτηνοτρόφων προς τις τράπεζες για τα επόμενα δύο-τρία χρόνια, ζήτησε εκ νέου ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας, σημειώνοντας ότι η κτηνοτροφία απαιτεί υψηλές επενδύσεις και ότι αν οι παραγωγοί δεν στηριχθούν εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης, τότε πολλοί από αυτούς θα αναγκαστούν να βάλουν "λουκέτο" στις μονάδες τους.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) στο πλαίσιο της Zootechnia, ο κ. Καραμίχας τόνισε επίσης ότι πρέπει να ενισχυθεί ο ελεγκτικός ρόλος του κράτους, για να μπει φρένο στις αδικαιολόγητες ανατιμήσεις των αγροτικών προϊόντων από το χωράφι μέχρι το ράφι, που -όπως υποστήριξε- "φτάνουν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το 900%."
Πηγή: skai.gr