Ξαναπήραν τον ανήφορο οι τιμές του πετρελαίου - Στα 103 δολάρια το Brent

Τη Δευτέρα, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν απότομη πτώση, καθώς οι φόβοι για παρατεταμένο κλείσιμο του στενού του Ορμούζ υποχώρησαν εν μέρει

Πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου ξαναπήραν την ανηφόρα την Τρίτη, με την πορεία τους εμφανώς επηρεασμένη από τις εξελίξεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή και τη διατάραξη της προσφοράς, παρά την αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων από χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ).

Το συμβόλαιο του Brent για τον επόμενο μήνα κινείται ανοδικά κατά 2,67%, στα 102,88 δολάρια το βαρέλι (07:25 ώρα Ελλάδος), ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) σημειώνει άνοδο 2,24%, στα 95,60 δολάρια το βαρέλι.

Τη Δευτέρα, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν απότομη πτώση, καθώς οι φόβοι για παρατεταμένο κλείσιμο του στενού του Ορμούζ υποχώρησαν, αφού αρκετά δεξαμενόπλοια διέπλευσαν με ασφάλεια το στενό κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες ότι η θαλάσσια οδός θα μπορούσε να ανοίξει ξανά σύντομα.

Το Brent έκλεισε τη Δευτέρα με πτώση 2,84%, ενώ το WTI κατέγραψε απώλειες 5,28%.

Η Ινδία διαπραγματεύεται επίσης τη διέλευση έξι επιπλέον πλοίων, ενώ αρκετές χώρες διεξάγουν παρασκηνιακές συνομιλίες με το Ιράν για να εξασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των πλοίων τους, σύμφωνα με το Trading Economics.

Οι ΗΠΑ επιτρέπουν στο Ιράν να συνεχίσει να μεταφέρει αργό πετρέλαιο μέσω του Ορμούζ, ενώ ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump) έχει ζητήσει από άλλες χώρες να υποστηρίξουν τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της εμπορικής δραστηριότητας στο στενό.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να διαθέσουν την πρώτη δόση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου έκτακτης ανάγκης, ενώ ο ΔΟΕ έδειξε ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω αξιοποίηση των παγκόσμιων αποθεμάτων.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για την κρίση στη Μέση Ανατολή

Πηγή: skai.gr
17 0 Bookmark