Κλείσιμο

Aνεστάλη η απεργία της ΙG Metal

Το συνδικάτο των εργαζομένων στη βιομηχανία του μετάλλου IG Metall ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αναστέλλει προς το παρόν τις κινητοποιήσεις του, που διήρκεσαν μία εβδομάδα, με κεντρικό αίτημα την παροχή μισθολογικών αυξήσεων ύψους 8% για τα μέλη του στο έτος, ενώ εργοδότες εξακολουθούσαν να καλούν την ηγεσία του να μειώσει τις προσδοκίες της.

"Η εργασιακή ασφάλεια πρέπει να προηγηθεί των μισθολογικών αναπροσαρμογών στις συλλογικές διαπραγματεύσεις για την επόμενη χρονιά", υποστήριξε ο Στέφαν Ρελ, επικεφαλής του συνδέσμου των εργοδοτών του κλάδου στη νοτιοδυτική Γερμανία.

Το συνδικάτο ανέφερε ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απέργησαν την Παρασκευή, αυξάνοντας στους 400.000 τους εργαζομένους που έλαβαν μέρος στις κινητοποιήσεις οι οποίες άρχισαν την 1η Νοεμβρίου.

Το IG Metall πρόσθεσε ότι δε θα προχωρήσει σε άλλες κινητοποιήσεις πριν το νέο γύρο διαπραγματεύσεων αντιπροσωπείας του συνδικάτου με την εργοδοσία στην πόλη Σίντελφινγκεν της νοτιοδυτικής Γερμανίας την 11η Νοεμβρίου.

Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, το συνδικάτο έχει καταστήσει σαφές ότι θα θέσει το ζήτημα της συνέχισης των απεργιακών κινητοποιήσεων σε ψηφοφορία στα μέλη του και ενδέχεται να κηρύξει επ' αόριστον απεργία την 17η Νοεμβρίου.

Εκπρόσωποι της εργοδοσίας αντιπρότειναν αυξήσεις ύψους 2,1%, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να δώσουν περισσότερα διότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης.

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις λαμβάνουν χώρα καθώς κορυφαίες Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως οι Daimler, Opel και BMW προχώρησαν επανειλημμένως στην προσωρινή διακοπή λειτουργίας των εργοστασίων τους σε μια προσπάθεια να μειώσουν τα λειτουργικά τους κόστη μετά την τεράστια μείωση των παραγγελιοληψιών.

Τα οικονομικά δεδομένα που δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα δείχνουν ότι η Γερμανική βιομηχανική παραγωγή βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, ενώ οι παραγγελιοληψίες της Γερμανικής βαριάς βιομηχανίας σημείωσαν την μεγαλύτερη πτώση από την έναρξη της διαδικασίας καταγραφής τους, πριν από 17 χρόνια. Επιπλέον, οι Γερμανικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 8% την περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου.
Πηγή: skai.gr