Το χρώμα του χρήματος

Η βοήθεια έρχεται από την Ασία. Άλλο ένα μεγάλο όνομα της Γουόλ Στριτ δέχεται σωσίβιο από μια τράπεζα της Ασίας.

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι ο επενδυτικός βραχίονας της κυβέρνησης της Σιγκαπούρης ΤΕΜΑΣΕΚ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Meryll Lynch.

Οι δύο πλευρές δεν προέβησαν σε σχόλια, όμως η ΤΕΜΑΣΕΚ είναι ήδη γνωστή επειδή έχει χορηγήσει δισεκατομμύρια δολάρια στην ελβετική τράπεζα Ubs.

H Meryll Lynch είναι βέβαια ο τελευταίος μιας σειράς οργανισμών που αναζητούν ρευστό εξαιτίας της κρίσης στην αγορά ενυπόθηκων δανείων.

Επτά από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας αναμένεται να κλείσουν εξαιτίας απεργιών. Πυροσβέστες, υπάλληλοι συντήρησης και ασφαλείας σε αρκετά αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων και το Χίθροου, αποφάσισαν να απεργήσουν, διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό τους καθεστώς.

«Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε αναστάτωση στους επιβάτες, τα Χριστούγεννα και την πρωτοχρονιά. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν επιθυμούμε κάτι τέτοιο. Κατανοούμε τις οικογενειακές υποχρεώσεις που έχουν πολλοί και ότι θέλουν να είναι βέβαιοι για τα ταξίδια τους. Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη το επιβατικό κοινό και οι εκπρόσωποι των συνδικάτων μας το έλαβαν σοβαρά υπόψη όταν συζητούσαμε για τις κινητοποιήσεις. Όμως θέλω να καταστήσω σαφές ότι είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε σκληρά για να υπερασπιστούμε τις αρχές μας».

Η χρονιά προμηνύεται δύσκολη για τους εργαζόμενους στη BMW. Λέγεται ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα καταργήσει 8000 θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel το ένα όδγοο των υπαλλήλων της BMW μπορεί να απολυθεί, στο πλαίσιο περικοπών. Το αδύναμο δολάριο έχει ελαττώσει την αγοραστική δύναμη των πελατών της BMW στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα είναι πολύ απασχολημένη τελευταία, προσπαθώντας να επιλύσει την κρίση στις χρηματαγορές. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες ανησυχίας.

Αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στοιχεία για τον πληθωρισμό, ο οποίος αναμένεται να είναι υψηλότερος. Δύσκολοι καιροί για την ομοσπονδιακή τράπεζα, η οποία έχει μειώσει τα επιτόκια επανειλημμένως από το καλοκαίρι, σε μια προσπάθεια αποφυγής μιας οικονομικής ύφεσης.

Ο Τσαρλς Μόουι είναι οικονομολόγος της Bank Of America. Τον ρωτήσαμε να μας πει τι θα δείξουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

«Αυτό που αναμένεται να δείξουν τα στοιχεία είναι ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ζει έναν εφιάλτη. Ολα δείχνουν πως ο πληθωρισμός θα βρίσκεται στο ανώτατο όριο αυτού που η Τράπεζα ονομάζει «ζώνη ασφαλείας». Αυτή η ζώνη οριοθετείται ανάμεσα στο 1,55 και 2%. Σε αυτά τα επίπεδα η Τράπεζα νιώθει άνετα, αισθάνεται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει ένα ισχυρό πλήγμα στην οικονομία. Εάν όμως βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο, τότε η κατάσταση θα είναι δύσκολη για την Τράπεζα, καθώς θα δυσκολευθεί να μειώσει και άλλο τα επιτόκια, όπως όλοι προσδοκούν».
Πηγή: Πηγή: BBC