Αυτορύθμιση ή κυρώσεις

Nα αυτορυθμιστούν και να προβούν, το ταχύτερο δυνατό, σε απάλειψη κάποιων όρων δανεισμού, προτρέπει τις τράπεζες ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Γιάννης Οικονόμου, με σχετική επιστολή που απέστειλε στον γενικό γραμματέα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Χρήστο Γκόρτσο.

Στην αντίθετη περίπτωση, ο κ. Οικονόμου επισημαίνει ότι το υπουργείο Ανάπτυξης μπορεί να προχωρήσει, είτε στην έκδοση υπουργικής απόφασης, που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις προσαρμογής της συναλλακτικής συμπεριφοράς των προμηθευτών - τραπεζών, είτε στην επιβολή κυρώσεων.

Αφορμή για την επιστολή ήταν συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών σχετικές με προβλήματα και καταγγελίες καταναλωτών στις συναλλαγές τους με τις τράπεζες, με τις οποίες κηρύχθηκαν παράνομοι και καταχρηστικοί 14 όροι που εφαρμόζουν οι τράπεζες κατά τις συναλλακτικές πρακτικές τους με τους καταναλωτές. Αφορούν στην χρέωση προμηθειών, τόσο για την παροχή υπηρεσιών, όσο και για την εκτέλεση διαφόρων τραπεζικών εργασιών.

Μερικοί μόνο από τους όρους που επιβάλλονται από τις τράπεζες και αναφέρονται από τον κ. Οικονόμου:

- Αναδρομική επιβάρυνση τόκων σε χρήση πιστωτικής κάρτας, με χρέωση από την ημέρα διεξαγωγής της συναλλαγής και όχι από την ημερομηνία εξόφλησης που αναφέρεται στον λογαριασμό, φαινόμενο το οποίο φέρεται να προκαλεί οικονομική επιβάρυνση στον καταναλωτή για τόκους 35 ημερών κατά μέσο όρο.

- Χρέωση προμήθειας 1,40 ευρώ για κατάθεση σε λογαριασμό τρίτου προσώπου, παρόλο που η κατάθεση φέρεται να λειτουργεί υπέρ του πελάτη της τράπεζας, αλλά και υπέρ της ιδίας, δεδομένου ότι προκαλεί μεγαλύτερη ρευστότητα χρημάτων. Το ποσό αυτό φέρεται να μην δικαιολογείται ως κόστος για την έκδοση απόδειξης.

- Επιβαλλόμενα έξοδα αδράνειας από 0,60 - 1 ευρώ μηνιαίως για λογαριασμούς κατάθεσης που μένουν ακίνητοι για περισσότερο από 18 μήνες, καθώς δεν δικαιολογείται επαρκώς πώς προκύπτουν έξοδα και για κινούμενους και για ακίνητους λογαριασμούς, ενώ λογικά εξοικονομούν οι τράπεζες λειτουργικό κόστος από τη μη κίνηση.

- Κλιμακωτή χρέωση από 3 έως 20 ευρώ σε ανάληψη μετρητών από πιστωτική κάρτα, η οποία δεν αιτιολογεί επαρκώς σε ποια λειτουργικά έξοδα αντιστοιχεί.
Πηγή: skai.gr