Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του τομέα φρούτων και λαχανικών ήταν το βασικό θέμα του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη στο Λουξεμβούργο.

Τις ελληνικές θέσεις υποστήριξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος.

Στην παρέμβασή του ο κ. Μπασιάκος υπογράμμισε την ιδιαίτερη οικονομική, κοινωνική και πολιτική σημασία που έχει για την Ελλάδα η μεταρρύθμιση του τομέα φρούτων και λαχανικών, δηλώνοντας ότι θα αποδεχθεί μόνον λύσεις οι οποίες θα στηρίζουν αποτελεσματικά το εισόδημα των Ελλήνων παραγωγών, θα αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα του τομέα, θα ενθαρρύνουν την ομαδοποίηση της παραγωγής και των παραγωγών, θα ενισχύουν τη διάθεση στους καταναλωτές προϊόντων υψηλής διαιτητικής αξίας και παράλληλα θα συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη και την απασχόληση.

Ο κ. Μπασιάκος, παρουσιάζοντας τις θέσεις της Ελλάδας που διαμορφώθηκαν σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των αγροτών και ταυτίζονται με τις θέσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ, υποστήριξε την εισαγωγή του συστήματος της πλήρους αποδέσμευσης των ενισχύσεων για τη σταφίδα, ενώ για τους άλλους υποτομείς ζήτησε την πρόβλεψη μακράς διάρκειας μεταβατικών ρυθμίσεων, που θα αποφασίζονται από κάθε κράτος-μέλος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρότεινε, ειδικότερα για τα ευαίσθητα προϊόντα, να δοθεί στα κράτη μέλη η δυνατότητα επιλογής του πλέον αποτελεσματικού τρόπου χορήγησης των ενισχύσεων, ακόμη και μέσω της δημιουργίας εθνικών φακέλων, είτε μέσω της εφαρμογής διαφόρων τύπων μερικής αποσύνδεσης.

Υποστήριξε επίσης την αύξηση των κοινοτικών πόρων που θα χορηγηθούν ως ενισχύσεις στους Έλληνες παραγωγούς και ζήτησε να ληφθούν υπόψη κατά τον υπολογισμό τους, οι σοβαρές καταστροφές που προκλήθηκαν στην παραγωγή φρούτων και λαχανικών από ακραία καιρικά φαινόμενα, κατά τη βασική για την εφαρμογή της νέας ΚΟΑ περίοδο 2003-2005.

Ο κ. Μπασιάκος ζήτησε ακόμη την πρόβλεψη άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των συχνά εμφανιζόμενων κρίσεων στην αγορά φρούτων και λαχανικών, μέσω μιας ολοκληρωμένης πολιτικής διαχείρισης των κρίσεων, που θα συγχρηματοδοτηθεί από επαρκείς κοινοτικούς πόρους και θα καλύπτει το σύνολο των παραγωγών.

Οι θέσεις αυτές υποστηρίζονται και από άλλες ενδιαφερόμενες χώρες με τις οποίες υπάρχει διαρκής και στενή συνεργασία.

Ο κ. Μπασιάκος υποστήριξε ακόμη την απλοποίηση του ελέγχου της διαχείρισης και της επιβολής κυρώσεων που προβλέπονται στο καθεστώς της πολλαπλής συμμόρφωσης και πρότεινε προς το Συμβούλιο, τροποποίηση των διατάξεων που ήδη ισχύουν, προκειμένου να ληφθούν υπόψη η ποικιλομορφία των γεωργικών δραστηριοτήτων και οι πολυτεμαχισμένες και κατακερματισμένες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, που χαρακτηρίζουν το γεωργικό \"προφίλ\" της Ελλάδας.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρότεινε επίσης την υιοθέτηση ενός υψηλού χρηματικού ορίου πάνω από το οποίο θα ενεργοποιείται η επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παρατυπιών.

Ζήτησε ακόμη από το Συμβούλιο τη θέσπιση επαρκών προϋποθέσεων για την πιο αποτελεσματική εφαρμογή μέτρων με στόχο την ανασύσταση των αποθεμάτων του ευρωπαϊκού χελιού.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Μπασιάκος είχε συνάντηση με την αρμόδια για τη Γεωργία επίτροπο Μ. Φίσερ Μπολ, με την οποία αντάλλαξε απόψεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση του τομέα των φρούτων και λαχανικών, αλλά και για την πορεία εφαρμογής της νέας ΚΑΠ στη χώρα μας.

Εξάλλου, σε συνάντησή με τον αρμόδιο για θέματα αλιείας επίτροπο Τζ. Μποργκ, ο κ. Μπασιάκος συζήτησε την εφαρμογή του νέου κανονισμού για την αλιευτική διαχείριση της Μεσογείου και αντάλλαξε απόψεις για την αντιμετώπιση της παράνομης αλιείας.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συναντήθηκε με τους ομολόγους του από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Κύπρο και την Πορτογαλία, με τους οποίους συζήτησε θέματα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις της ΚΑΠ που προτείνονται από την Επιτροπή.
Πηγή: skai.gr