Νέος πτωχευτικός κώδικας

Το νέο πτωχευτικό κώδικα ενέκρινε στη συνεδρίαση της Τρίτης η Κυβερνητική Επιτροπή.

Ο κ. Παπαληγούρας τόνισε ότι το μέχρι σήμερα καθεστώς ανάγεται στο 1835 και εν μέρει στο 1937. Ο πτωχευτικός κώδικας, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, εκσυγχρονίζεται εκ βάθρων στη βάση συγκεκριμένων αρχών.

Γίνεται προσπάθεια, ανέφερε ο υπουργός, να δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία στο μη δολίως πτωχεύσαντα και επιχειρείται όχι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της οργάνωσης διάλυσης, δηλαδή του θανάτου μίας επιχείρησης, αλλά η προοπτική να κρατηθεί στη ζωή η επιχείρηση, με ανασυγκρότησή της.

Πρώτη προτεραιότητα παραμένει, είπε ο υπουργός, η ικανοποίηση των πιστωτών.

Επίσης ανέφερε ότι επιταχύνεται η διαδικασία πτώχευσης, όχι μόνο με την καταληκτική ημερομηνία της πτώχευσης αλλά και με διαδικασίες εξπρές, αφού μέχρι σήμερα, μια τέτοια διαδικασία, όπως είπε ο κ. Παπαληγούρας, μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 30 χρόνια.

Επίσης, τόνισε, ότι διασφαλίζεται η διαφάνεια, ώστε να αποφευχθούν όλα αυτά που γεύονται οι πτωχεύσαντες κυρίως με τη μορφή "των κορακιών".

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας, όπως τόνισε ο κ. Παπαληγούρας, ενισχύει την επιχειρηματικότητα, διασφαλίζει θέσεις εργασίας και οργανώνει την ανασυγκρότηση των επιχειρήσεων.

Ο κ. Παπαληγούρας είπε ότι θα ακολουθήσουν και πάλι συνεννοήσεις με φορείς και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία των Κωδίκων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τους πλειστηριασμούς ο κ. Παπαληγούρας ανέφερε ότι πλέον δεν θα έχει τη δυνατότητα να εμφανίζονται σε πλειστηριασμούς ορισμένοι και να διαθέτουν εκ νέου το αντικείμενο του πλειστηριασμού, είτε για λογαριασμό τρίτου είτε για τον πτωχεύσαντα.

Στην περίπτωση, πρόσθεσε, που θα ενεργούν ως πληρεξούσιοι θα καταθέτουν το πληρεξούσιο, ενώ ταυτόχρονα θα καταθέτουν το 1/3 της αρχικής προσφοράς ως εγγύηση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, τόνισε ότι ο νέος πτωχευτικός κώδικας έρχεται να καλύψει επιτακτικές ανάγκες της εποχής και θα συμβάλει στην οικονομία της αγοράς, στην εθνική οικονομία, στην επιχειρηματικότητα και στην αγορά εργασίας.

Έχουν ληφθεί, τόνισε, υπόψη τα πρότυπα πτωχευτικών κωδίκων όλων των κρατών-μελών της ΕΕ και ιδιαίτερα εκείνα που λειτουργούν με επιτυχία. Πρόκειται, τόνισε, για ένα σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού 150 χρόνια μετά και θα συμβάλει να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις.

Πριν από τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ο πρωθυπουργός είχε ωριαία κατ' ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά.

Σε ερώτηση εάν συζητήθηκε θέμα ανασχηματισμού, ο κ. Σουφλιάς, είπε ότι συζήτησε διάφορα θέματα με τον πρωθυπουργό, αλλά δεν θέλησε να απαντήσει.
Πηγή: skai.gr