Η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ σε εξαγωγές

Ο ρυθμός με τον οποίο θα αναπτυχθεί, φέτος, το παγκόσμιο εμπόριο θα επιβραδυνθεί στο 6%, καθώς οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στις χρηματοοικονομικές αγορές και στις αγορές ακινήτων, σε συνδυασμό με τις μεγάλης κλίμακας εμπορικές ανισορροπίες, λειτουργούν ως τροχοπέδη στην παγκόσμια οικονομία, εκτιμούν οι οικονομολόγοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Στην πρώτη εκτίμησή τους για τις φετινές προοπτικές, οι οικονομολόγοι του ΠΟΕ διευκρίνισαν ότι οι προβλέψεις τους βασίζονται στην υπόθεση ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί, το 2007, με ετήσιο ρυθμό περίπου 3%, βραδύτερο του ρυθμού 3,7% με τον οποίο αναπτύχθηκε πέρυσι.

Το 2006, το παγκόσμιο εμπόριο αναπτύχθηκε με ρυθμό 8%, διαψεύδοντας ευχάριστα τις σχετικές εκτιμήσεις του ΠΟΕ, οι οποίες έκαναν λόγο για ανάπτυξη 7%. Ο περυσινός ρυθμός ήταν ο δεύτερος ταχύτερος από το 2000 και αντικατόπτριζε την ισχυρότερη της αναμενόμενης ανάπτυξη της ευρωπαϊκής και ιαπωνικής οικονομίας.

Το μερίδιο των αναπτυσσόμενων οικονομιών στο παγκόσμιο εμπόριο ανήλθε στο ποσοστό ρεκόρ του 36%, με τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης να καταγράφεται στην Κίνα. Το δεύτερο εξάμηνο του 2006, οι εξαγωγές κινεζικών προϊόντων για πρώτη φορά υπερέβησαν τις εξαγωγές αμερικανικών προϊόντων, αν και στο σύνολο της περυσινής χρονιάς η Κίνα κατετάγη τρίτη. Η Γερμανία εξακολουθεί να διατηρεί τη παγκόσμια πρωτοκαθεδρία μεταξύ των εξαγωγών χωρών.

Παρά το δυσθεώρητο εμπορικό έλλειμμά τους, οι ΗΠΑ σημείωσαν, πέρυσι, την ταχύτερη ανάπτυξη εξαγωγών εδώ και μία δεκαετία, με ποσοστό μεγαλύτερο του 14%, ενημέρωσε ο ΠΟΕ.

Από τις επτά γεωγραφικές περιοχές που εξετάζει ο ΠΟΕ, η δυναμικότερη ανάπτυξη εμπορίου κατεγράφη στην Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Χωρών καθώς οι χώρεςμέλη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης επωφελήθηκαν από τις υψηλές τιμές των καυσίμων και των μετάλλων στις διεθνείς αγορές.

Ευπρόσδεκτες είναι οι ισχυρές επιδόσεις του 2006, ιδιαιτέρως η πρόοδος που σημείωσαν οι αναπτυσσόμενες και λιγότερο αναπτυγμένες οικονομίες, είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ Πασκάλ Λαμί.

Ωστόσο, τόνισε πως οι αβεβαιότητες για την παγκόσμια οικονομία φέτος καθιστούν όλο και πιο μεγάλη την ανάγκη να ολοκληρωθεί με επιτυχία ο κύκλος διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση του παγκόσμιου εμπορίου. Αυτός ο κύκλος διαπραγματεύσεων έχει υπερβεί πολλές καταληκτικές ημερομηνίες από τότε που εγκαινιάστηκε, το 2001, στη πρωτεύουσα του Κάταρ, Ντόχα.
Πηγή: skai.gr