Βουτιά του 10ετούς ομολόγου μετά το αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Τη θεαματική αποκλιμάκωση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου προκάλεσε η είδηση για το αίτημα πρόωρης εξόφλησης μέρους των δανείων που έχει λάβει η χώρα μας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ενώ με το άνοιγμα της αγοράς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαινόταν στο 1,605%, όταν έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Οικονομικών απέστειλε προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου του ΔΝΤ, η απόδοση υποχώρησε δραστικά στο 1,54% καθώς στην αγορά εκδηλώθηκε έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Σημειώνεται ότι η πρόωρη αποπληρωμή περίπου 3 δισ. ευρώ από τα 9 δισ. ευρώ που συνολικά οφείλει η χώρα στο ΔΝΤ συμβάλλει μεταξύ άλλων στη βελτίωση της βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο Χρήστος Σταϊκούρας, προεξοφλούνται δάνεια υψηλού κόστους, ετήσιου επιτοκίου 4,91%, όταν τόσο το τρέχον κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου για 10-ετή διάρκεια όσο και το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους διαμορφώνονται κοντά στο 1,6%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 47 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 28 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 10ετές ομόλογο με 23 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,54% από 1,61% που έκλεισε την Παρασκευή με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,47% να διαμορφωθεί στο 2,11% από 2,15%.

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr