Το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης

Πέντε βασικούς στόχους θέτει η κυβέρνηση στο μέτωπο της οικονομίας αρχής γενομένης από το αίτημα αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ στη συνεδρίαση του  Eurogroup της Παρασκευής από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.  

Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να βρει δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να υπάρξουν περαιτέρω ελαφρύνσεις έως το τέλος της τετραετίας. 

Ο πρώτος σταθμός που έχει προαναγγελθεί είναι το αίτημα για την αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, τα οποία μαζί με δάνεια από το PSI αθροίζουν πάνω από 5,5 δισ. ευρώ. Αυτό το ποσό αναμένεται να φύγει από το ελληνικό χρέος μέσα στο φθινόπωρο. 

Ο δεύτερος στόχος σχετίζεται και πάλι με τον δημοσιονομικό χώρο καθώς εμμέσως οδηγεί σε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η κυβέρνηση επιδιώκει να υπολογίζονται στο επίσημο αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού τα κέρδη των κεντρικών ευρωπαϊκών τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Όλα αυτά για να προχωρήσουν, όμως, θα πρέπει να αυξάνεται ταυτόχρονα το ΑΕΠ γι’ αυτό η κυβέρνηση δεν θέτει τώρα θέμα για το 2021 και το 2022. Το μεγάλο «όπλο» για να αυξηθεί το ΑΕΠ είναι οι επενδύσεις ύψους 10 δισ. ευρώ, οι οποίες θα «ξεπαγώσουν» μέσα σε αυτή την χρονιά ύψους. Οι επενδύσεις αφορούν το Ελληνικό, την Eldorado Gold, την επένδυση της Cosco και πολλές άλλες στις οποίες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε αυτές υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν περίπου  80.000 θέσεις εργασίας.

Ο τέταρτος σταθμός αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης. Σύντομα θα δούμε αυτό που είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας δηλαδή ρυθμό ανάπτυξης 3%. Το 3% είναι πολύ πιθανό να είναι και ο στόχος του προϋπολογισμού του 2020. Νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ’δωνις Γεωργιάδης είπε ότι θα δούμε και το 4% κάποια στιγμή την επόμενη χρονιά. 

Ο βασικός και μεγάλος στόχος που θα βοηθήσει να επανέλθουν οι μακροχρόνιοι επενδυτές στην Ελλάδα είναι να μπούμε στην επενδυτική βαθμίδα. Απέχουμε 4 με 5 βαθμίδες από την επενδυτική βαθμίδα και είναι κάτι με το οποίο δεν είχε ασχοληθεί ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση ούτε και τα προγράμματα διάσωσης. Ωστόσο ο πρωθυπουργός επανέφερε χθες την επενδυτική βαθμίδα και είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής του.  

Πηγή: skai.gr