Σε ανοδική πορεία η οικοδομή μετά τα θετικά μέτρα Μητσοτάκη

Προσδοκίες για τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας γεννούν τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ σε συνδυασμό βέβαια με την σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας.

Η δέσμευση του πρωθυπουργού για αναστολή του ΦΠΑ για τρία χρόνια και του φόρου υπεραξίας έχει δημιουργήσει αισιοδοξία στο κλάδο της οικοδομής. Είναι χαρακτηριστικό πως τον τελευταίο μήνα έχουν κατατεθεί περισσότερες από 300 κατασκευαστικές άδειες».

Όπως εκτίμησε ο Δημήτρης Καψιμάλης, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτηρίων, μέχρι το τέλος του χρόνου χιλιάδες άδειες θα έχουν κατατεθεί και θα ξεκινήσουν γιαπιά όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στις άλλες ελληνικές πόλεις. Χαρακτήρισε μάλιστα το μέτρο πολύ ενθαρρυντικό για την πορεία της χώρας»

Από τον Ιούλιο που ακούστηκε για πρώτη φορά η δέσμευση για τριετή αναστολή του ΦΠΑ, η μία οικοδομή άρχισε να ξεπηδά μετά την άλλη και ήδη τα πρώτα διαμερίσματα έχουν πουληθεί . Σύμφωνα με τους κατασκευαστές οι επιπτώσεις του μέτρου αφορούν ένα ολόκληρο φάσμα επαγγελματιών.

«Αυτό αυτομάτως θα θέσει σε ισχύ και σε έναρξη 200 κλάδους που σχετίζονται με την οικοδομική δραστηριότητα που σημαίνει άμεσα μείωση της ανεργίας, τζίρο, χρήμα να κινείται στην αγορά , η οικοδομική δραστηριότητα υπήρξε πάντα η ατμομηχανή της εθνικής οικονομίας» σημείωνει ο Δημήτρης Καψιμάλης.

Εργοδηγοί, ηλεκτρολόγοι, οικοδόμοι βλέπουν έναν καλύτερο ξανά μεροκάματο στον μέχρι και πρόσφατα ανενεργό κλάδο.

Εκτός από την αναστολή των φόρων, η κυβέρνηση προγραμματίζει έκπτωση 40% στις δαπάνες αναβάθμισης των κτηρίων.

Πηγή: skai.gr