Κλείσιμο

S&P: Σε καθεστώς χρεοκοπίας η Αργεντινή μετά την αναδιάρθρωση χρέους

Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας έθεσε την Αργεντινή ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s μετά την απόφασή του Μπουένος ’ιρες να επιδιώξει αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως θα μεταθέσει για έως έξι μήνες πληρωμές ύψους $7 δισεκ. σε κατόχους εντόκων γραμματίων ενώ παράλληλα επιδιώκει οικειοθελή επαναπρογραμματισμό της εξόφλησης ομολόγων αξίας περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα τεθούν επίσης 44 δισεκ. δολάρια που έχει λάβει η λατινοαμερικανική χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο θεσμός δεν έχει απαντήσει εάν θα δεχτεί αναβολή της αποπληρωμής, που κανονικά θα αρχίσει το 2021, όμως έχει απορρίψει ανάλογα αιτήματα στο παρελθόν.

Η S&P είναι ο πρώτος από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης που χαρακτηρίζει χρεοκοπία την απόφαση του Μπουένος ’ιρες, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του προέδρου Μαρουρίσιο Μάκρι έχει διευκρινίσει πως δεν θα επιβάλει την αναδιάρθρωση σε απρόθυμους πιστωτές.

Στην ανάλυσή τους οι οικονομολόγοι του οίκου σημειώνουν πως η Αργεντινή αντιμετωπίζει «αυξημένο κίνδυνο» νέας χρεοκοπίας. Η λατινοαμερικανική χώρα έχει πτωχεύσει οκτώ φορές στη νεότερη ιστορία της, δύο εξ αυτών τον 21ο αιώνα.

Στόχος της Αργεντινής είναι να ελαφρύνει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους την περίοδο 2020-23, κατά την οποία πέφτει μεγάλος αριθμός αποπληρωμών.

Η απόφαση για αναδιάρθρωση έρχεται στον απόηχο της αναπάντεχα βαριάς ήττας που υπέστη ο κ. Μάκρι στις προκαταρκτικές εκλογές στα μέσα Αυγούστου. Το αποτέλεσμα σημαίνει πως ο δεξιός πρόεδρος έχει ελάχιστες πιθανότητες επανεκλογής στις τελικές κάλπες της 27ης Οκτωβρίου, όπου αδιαμφισβήτητο φαβορί είναι ο περονιστής Αλμπέρτο Φερντάντες.

Η προοπτική επιστροφής των περονιστών στην εξουσία προκάλεσε πολυήμερο πανικό στις αγορές, δεδομένου ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν εκτοξεύσει τα ελλείμματα. Το εθνικό νόμισμα, το πέσο, έχει υποχωρήσει έντονα, καθιστώντας ακόμα πιο ακριβή την αποπληρωμή του χρέους το οποίο σε μεγάλο βαθμό έχει εκδοθεί σε δολάρια.
Πηγή: skai.gr