Πρώτο «όχι» της Μέρκελ στις προτάσεις του Μητσοτάκη για χαλάρωση των στόχων

Έμμεσο «όχι» στα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να διεκδικήσει χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας είπε η καγκελάριος της Γερμανίας ’νγκελα Μέρκελ.

Η κ. Μέρκελ συμφώνησε με την εκτίμηση του Eurogroup της Δευτέρας ότι δεν χρειάζονται αλλαγές στο πλαίσιο που προβλέπει το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. Υπό τις παρούσες συνθήκες η χώρα μας οφείλει να πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.

Η καγκελάριος σημείωσε πως οι όροι του προγράμματος είναι απίθανο να τροποποιηθούν, καθότι είναι προϊόν μακράς διαπραγμάτευσης.

Προσέθεσε πως δεν έχει σημασία η κομματική προέλευση του πρωθυπουργού της Ελλάδας κι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης της έχει υποσχεθεί ότι θα εφαρμόσει ταχέως μεταρρυθμιστική γραμμή.

«Οι υπουργοί Οικονομικών ήδη έχουν κάνει την ανακοίνωσή τους, ότι κατ’ αρχάς το πλαίσιο προϋποθέσεων παραμένει. Και βεβαίως δεν παίζει ρόλο σε ποιο κόμμα ανήκει ο εκάστοτε Πρωθυπουργός, αλλά αυτά είναι προγράμματα, για τα οποία έχει γίνει εκτεταμένη διαπραγμάτευση» είπε η κ. Μέρκελ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας ’ντι Ρίνε.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου απάντησαν πάντως πως η ελληνική κυβέρνηση θα διεκδικήσει την μείωση των υπερβολικών πρωτογενών πλεονασμάτων που ζητούν οι εταίροι, όμως αφότου ανακτήσει την εμπιστοσύνη τους και την πίστη των αγορών μέσω της υλοποίησης ευρέως σχεδίου μεταρρυθμίσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος με την καγκελάριο είχε κινηθεί την Δευτέρα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει ακρογωνιαίο λίθο του προγράμματος τον στόχο του 3,5%.

Είχε επισημάνει πως ο στόχος είναι προϋπόθεση για την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους κι ότι έχει συμφωνηθεί από το 2015.

Ο πρόεδρος της ευρω-ομάδας Μάριο Σεντένο είχε καλέσει την Αθήνα να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, αναφέροντας πως η αθέτηση συμφωνηθέντων οδηγεί σε απώλεια εμπιστοσύνης και σε οικονομική ζημιά.
Πηγή: skai.gr