Θετικό σήμα Κομισιόν για το 1 δισ. αλλά με αστερίσκους για την α’ κατοικία

Θετικό σινιάλο για την εκταμίευση των περίπου 970 εκατομμυρίων ευρώ που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα στο Eurogroup της Παρασκευής έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διατυπώνοντας ωστόσο έντονες ανησυχίες για το καινούργιο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Στην επικαιροποιημένη έκθεσή της για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων, η οποία θα εξεταστεί από τους εταίρους, η Κομισιόν σημειώνει πως η Αθήνα έχει πλέον προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που εκκρεμούσαν από το τέλος του 2018.

Παρά ταύτα οι Βρυξέλλες εμφανίζονται έντονα προβληματισμένες για την απόφαση της κυβέρνησης να περιλάβει ενέχυρα επιχειρηματικά δάνεια στην ρύθμιση που διαδέχτηκε τον νόμο Κατσέλη, τονίζοντας πως η τροπολογία που ψήφισε η Βουλή δεν θέτει ως προϋπόθεση για προστασία την βιωσιμότητα των εταιρειών των δανειοληπτών.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως δεν είναι απόλυτα σαφές πόσες αιτήσεις για προστασία και «κούρεμα» δανείου θα υποβληθούν, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για τις αντοχές των τραπεζών.

Στην έκθεση η Επιτροπή εκφράζει ενστάσεις για τα εισοδηματικά κριτήρια που έχει θέσει η Αθήνα, σημειώνοντας πως ακόμα και δανειολήπτες με επαρκώς μεγάλη περιουσία μπορεί να λάβουν την επιδότηση που θα τους προσφέρει το κράτος.

Προειδοποιεί ακόμα ότι οι τράπεζες ενδέχεται να περιορίσουν την χορήγηση ενυπόθηκων δανείων σε μικρές επιχειρήσεις εάν η ρύθμιση αποδειχτεί ελαττωματική, ουσιαστικά μειώνοντας περαιτέρω την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Τονίζει δε ότι η ρύθμιση για την πρώτη κατοικία μπορεί να μειώσει την ελκυστικότητα των εξωδικαστικών συμβιβασμών.

Η Επιτροπή αφήνει επίσης αιχμές για την απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει στο καινούργιο πλαίσιο και χρέη δημόσιων υπαλλήλων, ακόμα κι αν τα δάνειά τους δεν προέρχονται από εμπορική τράπεζα. Σημειώνει πως επισήμανε αυτό το ζήτημα στις ελληνικές Αρχές, καθώς οι εν λόγω οφειλές δεν συνδέονται με τα «κόκκινα» δάνεια και μπορεί να επιφέρουν αρνητικές συνέπειες στην κουλτούρα πληρωμής.

Η Κομισιόν δεν καλεί την κυβέρνηση να προβεί σε τροποποιήσεις, όμως υπογραμμίζει πως η εφαρμογή του πλαισίου θα πρέπει να παρακολουθείται επισταμένα, ώστε να διορθωθούν άμεσα όλες οι αστοχίες.

Οι Βρυξέλλες καλούν ανοιχτά την Αθήνα να μην προβεί σε κάποια παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων, η οποία εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου, και να λάβει όλα τα μέτρα – ακόμα και νομοθετικά – ώστε να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα.
Πηγή: skai.gr