ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Βαθιές αδικίες στην φορολογία βλέπουν ΣΕΒ και ΙΟΒΕ

Στον αντίποδα περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι στηρίζουν πάνω από το 90% των εσόδων - Τα στοιχεία που παρουσίασαν στο Φόρουμ των Δελφών ανώτατα στελέχη του ΣΕΒ και του ΙΟΒΕ.

 
Το μείγμα φορολογικής πολιτικής που εφαρμόζεται σήμερα ενέχει σοβαρές αδικίες και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μίας οικονομίας που επιχειρεί να ανακάμψει μετά από παρατεταμένη ύφεση, όπως προκύπτει από στοιχεία που παρουσίασαν στο Φόρουμ των Δελφών ανώτατα στελέχη του ΣΕΒ και του ΙΟΒΕ.

Οι δύο φορείς επισήμαναν την ανάγκη επέκτασης των ηλεκτρονικών συναλλαγών ώστε να συρρικνωθούν η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή, τονίζοντας πως κατ’ αυτόν τον τρόπο θα είναι δυνατό να δρομολογηθεί μεγαλύτερη φορολογική δικαιοσύνη και τόνωση της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Άκης Σκέρτσος σημείωσε πως περίπου 5,1 εκατομμύρια φορολογούμενοι δήλωσαν ετήσιο εισόδημα έως 8.000 ευρώ, με συνέπεια να πληρώσουν ουσιαστικά μηδενικό φόρο εισοδήματος. Στον αντίποδα περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι στηρίζουν πάνω από το 90% των εσόδων.

Εκτίμησε πως το μέγεθος της παραοικονομίας άγγιξε το 21% του ΑΕΠ πέρυσι, την στιγμή που στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος όρος ήταν 12,8%, ενώ υπολόγισε πως το 2016 χάθηκαν 6 δισεκατομμύρια ευρώ από την «μαύρη» αποφυγή ΦΠΑ.

Ο διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας ανέφερε πως το 2015 περισσότεροι από εννέα στους δέκα αγρότες και επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες δήλωσαν εισόδημα κάτω του αφορολόγητου ορίου. Παράλληλα, στην κατηγορία των μισθωτών το ποσοστό δηλώσεων έως 9.000 ευρώ ανήλθε στο 47%, αυξημένο κατά 14 μονάδες σε βάθος τεσσάρων ετών.
 
Ο κ. Βέττας σημείωσε ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για φοροδιαφυγή σε μεγάλη κλίμακα. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως το εισόδημα που δηλώνεται στις Εφορίες υστερεί κατά 25% των εκτιμήσεων της ΕΛΣΤΑΤ για την πραγματική δραστηριότητα, ενώ συνάμα υπάρχει απόκλιση και ανάμεσα στις εισαγωγές και τα εισοδήματα.

Τέτοια δεδομένα, είπε, οδηγούν στην μείωση του αφορολόγητου, το οποίο είναι  προγραμματισμένο να πέσει στην ζώνη των 6.250 έως 7.250 ευρώ το προσεχές έτος.

Η ηλεκτρονική λύση


Ένα από τα βασικά εργαλεία για  την καταπολέμηση της «μαύρης» οικονομίας είναι η διεύρυνση των ηλεκτρονικών πληρωμών, όπως είπαν τόσο ο κ. Βέττας όσο και ο κ. Σκέρτσος.

Η αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής στην καταπολέμηση αδήλωτων συναλλαγών φάνηκε το 2015, μετά την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών, με τον ΙΟΒΕ να εκτιμά πως την διετία που ακολούθησε ένα στα επτά ευρώ που δαπανήθηκαν σε αγοραπωλησίες με κάρτα ανήκε προηγουμένως στην παραοικονομία.

Ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ κάλεσε επιτακτικά για την εφαρμογή ηλεκτρονικής τιμολόγησης στην αγορά, ώστε να ψηφιοποιηθεί η έκδοση τιμολογίων και να καταπολεμηθούν οι εικονικές δηλώσεις σε ολόκληρη την αλυσίδα συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων αλλά και στις δοσοληψίες με το κράτος.

Τόνισε πως η ηλεκτρονική τιμολόγηση μπορεί να αυξήσει σημαντικά την παραγωγικότητα και να  εξοικονομήσει τουλάχιστον 1 δισεκ. ευρώ για τις επιχειρήσεις. Ο αντίκτυπος, είπε, θα φανεί στο διεθνές εμπόριο, όπου μπορεί να υπάρξει αύξηση έως 10%.

Σε ό,τι αφορά το κράτος ο κ. Σκέρτσος υπολόγισε ότι η καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μπορεί να αποφέρει περίπου το  ισοδύναμο του ΕΝΦΙΑ. Τα δημόσια έσοδα δύναται να αυξηθούν κατά 1,2 δισεκ. χάρη στην επίδραση στο λαθρεμπόριο και στην εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, ενώ ακόμα 1,4 δισεκ. μπορούν να εξοικονομηθούν στις προμήθειες χαρτιού, μελανιού και άλλων υλικών.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα ανοίξει ο δρόμος για μείωση φορολογικών συντελεστών και βελτίωση ων φορολογικών ελέγχων. Κάλεσε και για  μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες ελεύθερων  επαγγελματιών, αν και ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ που εμφανίστηκε στο ίδιο πάνελ στους Δελφούς δεν ενστερνίστηκε την ιδέα, απαντώντας πως ήδη σε ιατρικές υπηρεσίες δεν υπάρχει ΦΠΑ.

Ο κ. Βέττας από την πλευρά του κάλεσε τις Αρχές να λάβουν στοχευμένα μέτρα για την εμβάθυνση των  ηλεκτρονικών συναλλαγών σε επαγγέλματα και δραστηριότητες όπου υπάρχει υψηλότερο ρίσκο φοροδιαφυγής.

Παρέθεσε δεδομένα που δείχνουν πως στα ελεύθερα επαγγέλματα, στην εστίαση και στην αγορά βενζίνης οι ηλεκτρονικές συναλλαγές χρησιμοποιούνται σαφώς λιγότερο από το μερίδιο που έχουν αυτές οι κατηγορίες στην ιδιωτική  κατανάλωση.

Ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ υπογράμμισε πως πρέπει να ενισχυθούν τα φορολογικά κίνητρα που δίνονται στους πολίτες, προτείνοντας μεταξύ άλλων  αναμόρφωση της φορολοταρίας ή επιστροφή  μέρους της αξίας ορισμένων ηλεκτρονικών αγορών.

Τάχθηκε και αυτός υπέρ της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, ενώ ζήτησε να εγκατασταθούν  υποχρεωτικά POS σε όλες τις κατηγορίες επαγγελματιών και να επιδοτηθούν επιχειρήσεις που  επιδεικνύουν μεγάλη αύξηση στην χρήση e-συναλλαγών.
 
Ανεβαίνουν οι τιμές στα ακίνητα-Ανακάμπτει η αγορά
Σε φάση ανάκαμψης με όλους τους επιμέρους δείκτες κινείται πλέον η αγορά ακινήτων σύμφωνα με συγκλίνουσες...
15.06.2019, 08:16
«Χαστούκι» Moody’s στην Άγκυρα- Υποβάθμισε την τουρκική οικονομία
Η Moody's υποβάθμισε περαιτέρω την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας στην βαθμίδα «Β1» από «Ba3»...
15.06.2019, 08:07
Ντομπρόβσκις: Η Ρώμη πρέπει να λάβει νέα μέτρα για να αποφύγει τις κυρώσεις
Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι η Ιταλία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις...
14.06.2019, 16:31
Στον «αέρα» οι εργολαβίες Καλογρίτσα στον οδικό άξονα Πάτρα - Πύργος
Πλέον, ο κ. Καλογρίτσας διατηρεί ένα περιθώριο ορισμένων ημερών, προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους που δεν...
14.06.2019, 14:59
Γεννηματά: Μικροί και μικρομεσαίοι χτυπήθηκαν περισσότερο από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
Από την πλευρά του ο κ. Τζουλάκης δήλωσε ότι με τη κ. Γεννηματά συζήτησε τα προβλήματα και της τοπικής...
14.06.2019, 14:00
Επετεύχθη συμφωνία για τον μελλοντικό προϋπολογισμό της ευρωζώνης
Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σήμερα το πρωί σε συμφωνία για τις αδρές γραμμές ενός...
14.06.2019, 09:01
ΔΝΤ: Εμείς θέλουμε αποπληρωμή από την Ελλάδα. Ο λόγος στους Ευρωπαίους
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στο αίτημα της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων...
13.06.2019, 18:32
Ρέγκλινγκ: Μεγάλο το ρίσκο να μην πιάσει τους στόχους η Ελλάδα
«Είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει μεγάλο ρίσκο και να μην πιάσει τους στόχους της η Ελλάδα»
13.06.2019, 16:24
Nέες προειδοποιήσεις ESM: Φοροελαφρύνσεις οδηγούν σε μειωση αφορολόγητου
Νέες προειδοποιήσεις προς την κυβέρνηση από τoν ESM. Στην ετήσια έκθεσή του ζητά εμμέσως να μειωθεί το...
13.06.2019, 12:48
«Ξέχασαν» την πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ
Η επόμενη κυβέρνηση φαίνεται πως θα είναι αυτή που θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στο Eurogroup για τις...
13.06.2019, 08:00

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 71  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.