Νέα πτώση στις κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα

Για δεύτερη συναπτή χρονιά μειώθηκαν το 2018 στην Ελλάδα οι δημόσιες δαπάνες για κοινωνική πρόνοια ως ποσοστό του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, με την περικοπή των συντάξεων να φαίνεται πως διαδραματίζει  σημαντικό ρόλο.

Τα έξοδα για συντάξεις, φαρμακοϊατρική περίθαλψη και επιδόματα πέρυσι ήταν ισοδύναμα με το 23,5% της οικονομικής δραστηριότητας, που συνιστά μείωση 1,3 μονάδων σε σχέση με το 2017 και αποτελεί μακράν το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τετραετίας.

Η Ελλάδα πάντως παραμένει πάνω από τον μέσο όρο για τα μέλη του ΟΟΣΑ, που είναι 20,1%. Οι υψηλότατες κοινωνικές δαπάνες το 2018 καταγράφηκαν στην Γαλλία, όπου ανήλθαν στο 31,2%. Ακολουθεί το Βέλγιο με 28,9%.

Ο περιορισμός των δαπανών για το κοινωνικό κράτος αντανακλά εν μέρει μία παγκόσμια πτωτική τάση τα χρόνια της ανάκαμψης μετά την κρίση, αλλά και την σταδιακή μείωση της ανεργίας στην χώρα μας, η οποία τον Οκτώβριο μετρήθηκε στο 18,6% – 2,4 μονάδες χαμηλότερα συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2017.

Ωστόσο, ένας ακόμα παράγοντας φαίνεται πως είναι η περικοπή των συντάξεων που έχει εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια, σε ευθυγράμμιση με τις απαιτήσεις των θεσμών για περιστολή της ασφαλιστικής δαπάνης.

Το 2015, σύμφωνα με τα νεότερα διαθέσιμα στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι συντάξεις στην Ελλάδα αναλογούσαν στο 16,9% του ΑΕΠ, που ήταν το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στα 36 κράτη-μέλη του Οργανισμού. Την ίδια χρονιά η χρηματοδότηση για την δημόσια υγεία διαμορφώθηκε στο 4,8%, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά.

Μολονότι τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δεν περιέχουν αναλυτική κατανομή των κοινωνικών δαπανών για το 2018, από την σύγκριση του συστήματος ΗΛΙΟΣ με τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της οικονομίας προκύπτει ανεπίσημα πως τους πρώτους εννέα μήνες η δαπάνη για συντάξεις περιορίστηκε γύρω στο 14,7% του ΑΕΠ.

Επίσης, η συνταξιοδοτική δαπάνη το τρίτο τρίμηνο του 2018 ήταν περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ χαμηλότερη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Ο ανεπίσημος υπολογισμός περιορίζεται στο πρώτο εννεάμηνο καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα για την περίοδο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου.

Δεν είναι ακόμα σαφές πόσο θα επιβαρυνθούν οι κοινωνικές δαπάνες τα επόμενα χρόνια από την καταβολή αναδρομικών σε ασφαλισμένους, με βάση αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης