Κλείσιμο

Φόβοι για δημοσιονομική «νάρκη» 24 δισεκ. από τα αναδρομικά

Ακόμα και στα 24 δισεκατομμύρια ευρώ ενδέχεται να ανέλθουν τα αναδρομικά που οφείλει το Δημόσιο σε ασφαλισμένους κι έχουν κατοχυρωθεί με αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου.

Το υπουργείο Εργασίας έχει υπολογίσει πως οι καταβολές ενδέχεται να διαμορφωθούν στα 4,43 δισεκ. ευρώ ανά έτος, αν και πριν λίγες ημέρες ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αμφισβήτησε την εν λόγω εκτίμηση, αναφέροντας πως πρόκειται για μεγάλο ποσό.

Το θέμα των αναδρομικών τέθηκε στις επαφές αυτής της εβδομάδας με τους θεσμούς, στο πλαίσιο της μετα-Μνημονιακής εποπτείας. Πριν την αναχώρηση των κλιμακίων το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνέστησε στην κυβέρνηση να καταστρώσει σχέδιο για την διαχείριση σχετικών δημοσιονομικών σοκ.

Περίπου 2,55 δισεκατομμύρια ευρώ πηγάζουν από τα δώρα για κύριες και επικουρικές συντάξεις που δικαιούνται ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής».

Με βάση την ίδια πηγή ακόμα 1,89 δισεκ. ευρώ προκύπτουν από τις μειώσεις συντάξεων που έφεραν οι νόμοι 4093 και 4051 του 2012 και από τις εισφορές στο ΑΚΑΓΕ.
Πηγή: skai.gr