Μείωση φόρων και έκτακτο σχέδιο για δημοσιονομικά σοκ συστήνει το ΔΝΤ

Μείωση της φορολόγησης στους μισθούς και στα επιχειρηματικά κέρδη, που θα καλυφθεί από επέκταση της φορολογικής βάσης μέσω περιορισμού του αφορολόγητου το 2020, συστήνει ως «προτεραιότητα» στην ελληνική κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην αναφορά που δημοσίευσε μετά την επίσκεψη των θεσμών το ΔΝΤ καλεί το οικονομικό επιτελείο να καταρτίσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα εφαρμοστεί εφόσον οι δικαστικές διεκδικήσεις συνταξιούχων και η αύξηση του κατώτατου μισθού προκαλέσουν «σοκ» στα δημοσιονομικά.

Στο κείμενο δεν γίνεται αναφορά στην πρόθεση της κυβέρνησης να επιδιώξει διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα.

Αντίθετα, υπάρχει προειδοποίηση ότι οι επενδύσεις και η μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη μπορεί να αποδυναμωθούν εάν η Αθήνα υποκύψει σε «μεταρρυθμιστική κόπωση (ή και αντιστροφές)» στο πλαίσιο των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Κάνοντας ειδική μνεία στην αγορά εργασίας του Ταμείο καλεί την Αθήνα να βρει μετρά που θα διαφυλάξουν την ανταγωνιστικότητα στην αγορά εργασίας, ζητώντας αύξηση της «ευελιξίας» ως αντιστάθμισμα για την επικείμενη κατάργηση του υπακατώτατου μισθού και για μισθολογικές αυξήσεις που «υπερβαίνουν» την παραγωγικότητα.

Μία ακόμα δυνατότητα, αναφέρει, είναι να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις στην αγορά αγαθών, με απώτερο στόχο να περικοπεί το εργασιακό κόστος.

Το ΔΝΤ καλεί επίσης την κυβέρνηση να επανεξετάζει το πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και να «διευκολύνει» την χρήση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και των εξωδικαστικών συμβιβασμών για οφειλέτες.

Οι αναλυτές του Ταμείου δεν εναντιώνονται στα σχέδια για ενδεχόμενη χρήση κρατικών πόρων για την εγγύηση «κόκκινων» δανείων, όμως υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει πρώτα να εξετασθεί ενδελεχώς η επίπτωση τέτοιου μέτρου στους δημόσιους ισολογισμούς.

Σε γενικές γραμμές πάντως το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι η ανάπτυξη αναμένεται να ενισχυθεί το 2019, αν και επαναλαμβάνει την πρόβλεψή του πως η δυναμική θα καμφθεί μεσοπρόθεσμα.

Η έκθεση των θεσμών για την δεύτερη μετα-Μνημονιακή παρακολούθηση αναμένεται τον Φεβρουάριο και θα εστιάζει στα 16 μέτωπα που δεν έχει κλείσει η Ελλάδα.
Πηγή: skai.gr