Κλείσιμο

Ποια είναι τα σημερινά δεδομένα για τον βασικό μισθό στην Ελλάδα

Έναν από τους χαμηλότερους κατώτατους μισθούς στην Δυτική Ευρώπη και στον ανεπτυγμένο κόσμο έχει η Ελλάδα σε πραγματικούς όρους, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Αφαιρώντας την επίδραση του πληθωρισμού και τις διαφορές στο κόστος ζωής ανάμεσα στα κράτη-μέλη του, ο ΟΟΣΑ υπολογίζει πως ο ετήσιος βασικός μισθός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 11.880 δολάρια το 2017, τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν δεδομένα.

Η χώρα μας βρίσκεται στην 19η θέση ανάμεσα στα 31 κράτη για τα οποία έχει συγκεντρώσει στοιχεία ο Οργανισμός το εν λόγω έτος. Ακολουθείται από χώρες της Λατινικής Αμερικής και του πρώην ανατολικού μπλοκ – περιλαμβανομένης της Ρωσίας.

Το 2008, πριν την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο πραγματικός ελάχιστος μισθός ήταν 14.924 δολάρια, που σημαίνει πως οι αποδοχές των πλέον χαμηλόμισθων μειώθηκαν κατά περισσότερο από 20% σε βάθος δεκαετίας.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ καταδεικνύουν επίσης ότι το 2017 ο βασικός μισθός ισοδυναμούσε με το 48% του αντιπροσωπευτικότερου μισθού ενός εργαζόμενου πλήρους απασχόλησης, ποσοστό που έχει μείνει εν πολλοίς στάσιμο τα τελευταία χρόνια.

Στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς η κυβέρνηση έχει προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 5 έως 10%, εστιάζοντας στο 8%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όμως έχει καλέσει την Αθήνα να προσανατολιστεί σε χαμηλότερη αύξηση, ώστε να μην ανασταλεί η καθοδική πορεία της ανεργίας.

Σε δωδεκάμηνη βάση ο μηνιαίος ελάχιστος μισθός στην Ελλάδα ανέρχεται σε 683,76 ευρώ, και είναι χαμηλότερος σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν νομοθετήσει ελάχιστο ωρομίσθιο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Κάτω από την Ελλάδα βρίσκονται η Πορτογαλία – που έχει αυξήσει τον βασικό μισθό τέσσερις φορές από τα τέλη του 2014 – και ανατολικοευρωπαϊκές χώρες όπως οι τρεις Βαλτικές, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Κροατία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης