Αστερίσκος από Κομισιόν στην αύξηση του κατώτατου μισθού

Την προσοχή της Αθήνας για τα σχέδια αύξησης του κατώτατου μισθού επέστησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τις σημερινές επαφές ανάμεσα στους θεσμούς και στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η οικονομία μπορεί να αντέξει αύξηση του βασικού μισθού κατά 5 έως 10%.

Το κλιμάκιο της Επιτροπής προειδοποίησε πως όποια αύξηση πρέπει να γίνει ιδιαίτερα λελογισμένα, ουσιαστικά επαναλαμβάνοντας το «καμπανάκι» που είχε κρούσει τον Νοέμβριο, στην πρώτη μετα-Μνημονιακή έκθεση των θεσμών, όταν είχε υπογράμμισε πως πρέπει να διαφυλαχτούν η ανταγωνιστικότητα και η καθοδική πορεία της ανεργίας.

Οι δύο πλευρές αντήλλαξαν οικονομικά και νομικά επιχειρήματα για την επίδραση που θα έχει η αύξηση του κατώτατου μισθού στα βασικά οικονομικά μεγέθη, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα.

Σύμφωνα με διαρροές η κ. Αχτσιόγλου είπε πως η τελική απόφαση για το ακριβές επίπεδο της αύξησης θα ληφθεί την επόμενη εβδομάδα, όταν και θα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση ενδέχεται αν ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό κατά την έναρξη υπουργικού συμβουλίου.

Επί τάπητος τέθηκαν κι άλλα ακανθώδη ζητήματα, όπως η υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και οι διεκδικήσεις αναδρομικών από συνταξιούχους με βάση αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η αποστολή των θεσμών αναμένεται να αναχωρήσει από την χώρα μας στο τέλος της εβδομάδας, ενώ η έκθεσή τους κατά πάσα πιθανότητα θα δημοσιευτεί τον Φεβρουάριο.
Πηγή: skai.gr