Επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2019 προβλέπει η PwC

Η ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα επιβραδυνθεί το 2019, εκτιμά σε ανάλυσή της η εταιρεία PwC, καθώς οι περισσότερες οικονομίες του G7 επιστρέφουν στην κανονικότητα μετά την περίοδο ισχυρής ανάπτυξης που άρχισε το 2016.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του συμβουλευτικού κολοσσού η οικονομία της ευρωζώνης θα πληγεί από τις εντάσεις που προκαλούν οι εμπορικές διαμάχες, από το Brexit και από την ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η PwC εκτιμά πως οι θετική επίδραση των φοροελαφρύσεων του Ντόναλντ Τραμπ θα εξασθενήσει, ενώ η αύξηση των επιτοκίων από την Fed μπορεί να μειώσει την καταναλωτική δαπάνη και η ενίσχυση του δολαρίου θα καταστήσει λιγότερο ανταγωνιστικές τις αμερικανικές εξαγωγές.

Ως εκ τούτου ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ προβλέπεται πως θα διαμορφωθεί στο 2,8% το 2018 και θα πέσει στο 2,3% φέτος.

Ένας ακόμα κινητήριας της παγκόσμιας οικονομίας, η Κίνα, αναμένεται να «χάσει» μέρος της αναπτυξιακής δυναμικής της φέτος. Κύριες πηγές ανησυχίας είναι οι δασμοί που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον σε μεγάλο μέρος των κινεζικών εξαγωγών και το υψηλό χρέος που έχουν συσσωρεύσει η τοπική αυτοδιοίκηση και επιχειρήσεις.

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης θα πλήξει και τις αγορές εργασίας, όπου οι συνθήκες αναμένεται να «σφίξουν».

Η PwC υπολογίζει ότι πολλές οικονομίες πλησιάζουν το δομικό όριο στο μέτωπο της ανεργίας, και προβλέπει πως μόνον στις ΗΠΑ και την Γερμανία θα συνεχιστεί η μείωση της ανεργίας.
Πηγή: skai.gr