Mετωπική σύγκρουση ΗΠΑ με Κίνα: Το Πεκίνο ανακοίνωσε αντίποινα

Την προειδοποίησή της ότι θα επιβάλει άμεσα αντίποινα στις ΗΠΑ σε περίπτωση νέων δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ έκανε πράξη την Παρασκευή η κινεζική κυβέρνηση. Η σύγκρουση μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων κινδυνεύει να βγει εκτός ορίων, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει ότι η επιβολή κινεζικών αντιποίνων θα κλιμακώσει την εμπορική διαμάχη, με δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας έως 400 δισεκ. δολαρίων. 
 
«Μετά την επιβολή από τις ΗΠΑ των δασμών εισαγωγής (25%) σε βάρος της Κίνας, τα κινεζικά μέτρα τέθηκαν άμεσα σε ισχύ», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Λου Κανγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. 

Ο εκπρόσωπος δεν έδωσε λεπτομέρειες για τη φύση ή το ύψος των αντίμετρων, αλλά το Πεκίνο έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα επιβάλει δασμούς σε αμερικανικές εισαγωγές αξίας 34 δισεκ. δολαρίων (29 δισεκ. ευρώ) όπως ακριβώς έπραξαν οι ΗΠΑ για τις κινεζικές εισαγωγές. 

«Με πρόσθετους δασμούς ύψους 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 34 δισεκ. δολαρίων να τίθενται από την Παρασκευή σε ισχύ, οι ΗΠΑ έχουν πυροδοτήσει το μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο στην οικονομική ιστορία» δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.

«Αυτοί οι δασμοί παραβιάζουν τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και αποτελούν μια τυπική πρακτική εκφοβισμού στο εμπόριο, θέτοντας υπό σοβαρή απειλή την ασφάλεια της παγκόσμιας βιομηχανίας και των αλυσίδων αξίας» πρόσθεσε.

Ο κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος αναμένεται να βλάψει το παγκόσμιο εμπόριο και την ανάπτυξη. Σύμφωνα με το ΒBC, η κίνηση Τραμπ αποτελεί μέρος της ατζέντας προστατευτισμού του προέδρου των ΗΠΑ η οποία υπονόμευσε τις πολιτικές ελευθέρων συναλλαγών που έχουν διαμορφώσει την παγκόσμια αγορά τις τελευταίες δεκαετίες.

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr