Η ΕΕ απειλεί τις ΗΠΑ με μεγάλο πλήγμα στο ενδεχόμενο δασμών στα αυτοκίνητα

Aυστηρή προειδοποίηση της ΕΕ στον Ντόναλντ Τραμπ ότι τυχόν επιβολή δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων θα προκαλέσει αντίμετρα που μπορεί να φτάνουν και το ποσό των 294 δισεκ. δολαρίων, απηύθυναν οι Βρυξέλλες στην Ουάσιγκτον, κάνοντας μάλιστα λόγο για «σημαντικό πλήγμα» στις ΗΠΑ.  

Σύμφωνα με το Reuters, σε υπόμνημα 10 σελίδων στο υπουργείο Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών, που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι οι δεσμοί στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων θα ήταν αδικαιολόγητοι και χωρίς οικονομική λογική. Στο υπόμνημά της, η ΕΕ αναφέρει ότι κατασκευάζει σχεδόν 2,9 εκατομμύρια αυτοκίνητα στις ΗΠΑ υποστηρίζοντας άμεσα, 120.000 θέσεις εργασίας - ή 420.000 θέσεις εργασίας αν συμπεριληφθούν αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και λιανοπωλητές αυτοκινήτων.

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ξεκίνησε την έρευνα, επικαλούμενο «λόγους εθνικής ασφάλειας», στις 23 Μαΐου, μετά από εντολή του προέδρου Τραμπ, ο οποίος έχει επανειλημμένα επικρίνει την ΕΕ για το εμπορικό πλεόνασμα που έχει έναντι των ΗΠΑ.

Η ΕΕ εξήγε αυτοκίνητα αξίας 37,4 δισεκ. ευρώ στις ΗΠΑ το 2017, ενώ οι ΗΠΑ εξήγαν αυτοκίνητα ύψους 6,2 δισεκατομμυρίων στην ΕΕ.

Την ίδια στιγμή,
ο μεγαλύτερος παραγωγός καρφιών στις ΗΠΑ, ο όμιλος Mid Continental Nail, ανακοίνωσε ότι οι δασμοί του Τραμπ καταστρέφουν τη βιομηχανία καρφιών στη χώρα και ενδέχεται να μεταφέρουν τις εργασίες τους στο Μεξικό.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε την Κυριακή εμπορικά αντίποινα εναντίον των ΗΠΑ ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αμερικανικά προϊόντα σε απάντηση στους δασμούς που επέβαλε η Ουάσινκγτον στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Πηγή: skai.gr