Εντείνεται η εμπορική σύγκρουση Τραμπ και ΕΕ με θύμα την Harley-Davidson

Την μεταφορά μέρους της παραγωγής της σε εργοστάσια εκτός Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε η αμερικανική εταιρεία Harley-Davidson, προκειμένου να αποφύγει τους αυξημένους δασμούς που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε δεκάδες αμερικανικά αγαθά ετήσιας αξίας 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα ευρωπαϊκά μέτρα, που αποφασίστηκαν ως αντίποινα για τους δασμούς που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ στις ευρωπαϊκές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, αύξησαν τον φόρο για την είσοδο μιας μοτοσυκλέτας Harley-Davidson στην ΕΕ από 6% σε 31%.

Στην πράξη αυτό μεταφράζεται σε επιπλέον 2.200 δολάρια για το μέσο δίκυκλο, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία, τονίζοντας πως προκειμένου να μην μετακυλήσει το κόστος στις αντιπροσωπείες και στους πελάτες της αποφάσισε να μεταφέρει την παραγωγή μοτοσυκλετών που προορίζονται για την ΕΕ σε μονάδες εκτός ΗΠΑ. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε βάθος 18 μηνών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την Harley-Davidson, πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις ευρωπαϊκές πωλήσεις της το 2017 να ανέρχονται σε σχεδόν 40.000 δίκυκλα.

Η κίνηση της Harley-Davidson αντανακλά τις ανησυχίες πολλών επιχειρήσεων όσον αφορά την επιθετικά προστατευτική εμπορική πολιτική που έχει υιοθετήσει ο πρόεδρος Τραμπ, ανοίγοντας μάλιστα πολλά μέτωπα ταυτόχρονα, με την ΕΕ, την Κίνα, τον Καναδά και το Μεξικό.

Προεκλογικά και τους πρώτους μήνες της θητείας του κ. Τραμπ εστίαζε στην Κίνα και στο Μεξικό, όμως το τελευταίο διάστημα έχει απειλήσει επανειλημμένα την ΕΕ. Πέραν των δασμών 25% στο ατσάλι και 10% στο αλουμίνιο, ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας έχει απειλήσει με φόρο 20% στις εισαγωγές αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στο μπλοκ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της έχει προειδοποιήσει πως θα επιβάλει αντίποινα σε περίπτωση που τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα χτυπηθούν με δασμούς, πέραν των μέτρων που έλαβε για τον χάλυβα και το αλουμίνιο.

H στάση Τραμπ έχει προκαλέσει φόβους για παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο που θα διαταράξει τις βαθιές αλυσίδες τροφοδοσίας, μεταφορών και εξαγωγών που έχουν οικοδομηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, υπό την αιγίδα των προκατόχων του στον Λευκό Οίκο.

Το μεγαλύτερο ανοιχτό μέτωπο για την Ουάσινγκτον αφορά την Κίνα. Από τις 6 Ιουλίου και έως το τέλος του καλοκαιριού οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς σε κινεζικά αγαθά αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, ενώ έχει ζητήσει την κυβέρνησή του να ταυτοποιήσει κινεζικές εξαγωγές αξίας ακόμα 200 δισεκ. για την επιβολή ποινών.

Το Πεκίνο έχει ήδη δρομολογήσει ισοδύναμα αντίποινα για τα $50 δισεκ. και έχει καταστήσει σαφές πως θα απαντήσει αναλόγως σε οποιοδήποτε άλλο μέτρο.
Πηγή: skai.gr