Τσακαλώτος: Μειώνουμε τη λιτότητα - δεν τελείωσε

Ετοιμοπόλεμος ή εκνευρισμένος φάνηκε να έχει μεταβεί σήμερα στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αφού σχεδόν σε κάθε επίθεση που δεχόταν ο ίδιος και η κυβέρνηση έσπευσε να περάσει στην αντεπίθεση.

Αρχικά στο στόχαστρό του βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, όταν ερμήνευσε τα πυρά του ως προσωπική αναφορά εναντίον του και ξεκαθάρισε πως «εγώ δεν μίλησα ποτέ για τέλος της λιτότητας. Είπα ότι τη μειώνουμε. Να μιλάμε έντιμα».

Συνέχεια είχε η κόντρα του Υπουργού Οικονομικών με τον βουλευτή της ΝΔ, Μάκη Βορίδη, με αφορμή το Υπερταμείο και την εγγύηση δημόσιας περιουσίας 25 δις ευρώ για το δάνειο προς τον ESM όπου η συζήτηση κατέληξε στην Άνγκελα Μέρκελ.

«Τα 25 δις δεν είναι δέσμευση που αναλαμβάνετε τώρα; Είναι νέα ρήτρα. Νέα υποχρέωση και δεν είναι συνδεδεμένη με το χρέος. Αυτό είναι ένα νέο βάρος που επιβάλλετε στο λαό και τη δημόσια περιουσία τώρα που τάχα βγαίνουμε από τα Μνημόνια. Άρα όλη αυτή η ρητορική καταρρέει», σχολίασε δηκτικά ο Μάκης Βορίδης.

Για γνωστή διαδικασία αναθεώρησης της από το 2015 υπογραφείσας δανειακής σύμβασης μετά τη σύσταση του Υπερταμείου, την οποία είχε ψηφίσει και η ΝΔ, έκανε λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχειρώντας να υποβαθμίσει το θέμα.

Και επιστρατεύοντας την ειρωνεία κατέληξε απευθυνόμενος στον κ. Βορίδη:

«Έλεγε η σύμβαση ότι τώρα δεν υπάρχει Υπερταμείο, όταν θα υπάρχει θα είναι μέρος της σύμβασης, τώρα που έγινε κάνουμε τη νέα σύμβαση. Καμία άλλη αλλαγή δεν υπάρχει. Ξέρατε το συμβιβασμό αυτό το καλοκαίρι του 2015 και ότι θα άλλαζε πάλι η σύμβαση. Το ψηφίσατε και τώρα δεν σας αρέσει, γιατί νομίζετε πως όταν γίνεται κυβέρνηση θα πάτε στην κ. Μέρκελ θα πείτε “δεν θέλουμε ιδιωτικοποιήσεις, υψηλά πλεονάσματα και Υπερταμείο” και θα σας πει «καλώς τα παιδιά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Οικονομικών ολοκληρώνοντας με την ευχή «Good luck».

Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά