Κλείσιμο

Mακρόν για τους δασμούς Τραμπ: Οι Αμερικανοί εργαζόμενοι τα πρώτα θύματα

Την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο για τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση σχολίασε την Πέμπτη ο Εμανουέλ Μακρόν. «Οι Αμερικανοί εργαζόμενοι θα δεχθούν το πρώτο πλήγμα ενός εμπορικού πολέμου» προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής των G7 στις 8 και 9 Ιουνίου. 
 
Ο Μακρόν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο ίδιος και ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό θα προσπαθήσουν να πείσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Σύνοδο Κορυφής να ακολουθήσει μια πιο «συμβατική πορεία» στην οικονομική συνεργασία.

«Θα προσπαθήσω να τον πείσω (τον Τραμπ) με τον  πρωθυπουργό Τριντό και όλους τους εταίρους μας, να βρούμε μια πιο "φυσιολογική" πορεία για τα εμπορικά θέματα. Δεν μπορούμε να διεξάγουμε εμπορικό πόλεμο μεταξύ φίλων» δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν και πρόσθεσε ότι όλες οι εμπλεκόμενες χώρες πρέπει να «παραμείνουν ευγενικές» καθώς οι ΗΠΑ είναι σύμμαχος και τη «χρειαζόμαστε». 

«Οι ηγέτες των G7 δεν πρέπει να φοβούνται να καταλήξουν σε συμφωνίες χωρίς τις ΗΠΑ» δήλωσε πάντως ο Μακρόν, λέγοντας  με νόημα ότι «ίσως ο Τραμπ δεν νοιάζεται να απομονωθεί, αλλά εμείς ως G6 αντιπροσωπεύουμε μια πραγματική δύναμη».

«Αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να αποσυρθούν από τον παγκόσμιο ρόλο τους, θα ήταν κακό για την οικονομία και την εικόνα των ΗΠΑ και ο Τραμπ το ξέρει» σημείωσε ο Μακρόν.

Πηγή: skai.gr
TAGS: ΗΠΑ