Με ηρεμία υποδέχονται οι αγορές τις εξελίξεις σε Ιταλία και Ισπανία

Με μετρημένη ηρεμία φαίνεται πως υποδέχτηκαν οι αγορές τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία και την πτώση της κυβέρνησης Ραχόι στην Ισπανία, μολονότι οι αλλαγές εγείρουν το ενδεχόμενο πολιτικής αβεβαιότητας στην τρίτη και την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Το ιταλικό 10ετές ομόλογο βελτιώνεται από το πρωί στην δευτερογενή αγορά, αν και η βελτίωση είναι ελαφριά, με την απόδοση να παραμένει πάνω από το 2,5%, σύμφωνα με δεδομένα του πρακτορείου Bloomberg.

Το χρηματιστήριο στο Μιλάνο καταγράφει κέρδη που υπερβαίνουν το 1,57% λίγο μετά τις 17:00 ώρα Ελλάδος, αν και το τελευταίο δεκάλεπτο σημειώθηκε απότομη πτώση περίπου μίας μονάδας.

Την ίδια ώρα στην Ισπανία, ο κύριος δείκτης τους χρηματιστηρίου της Μαδρίτης, ο IBEX 35, κινείται ανοδικά κατά 1,9%, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βελτιώνεται ελαφρά κατά επτά μονάδες βάσης, ενώ νωρίτερα η βελτίωση είχε φτάσει τις 15 μονάδες.

Η κυβέρνηση των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας στην Ρώμη προωθεί αναθεώρηση των ευρωπαϊκών κανόνων για την δημοσιονομική πειθαρχία και σχεδιάζει μεγάλη αύξηση δαπανών για κοινωνικές δαπάνες, πιθανώς εκτροχιάζοντας τον προϋπολογισμό, όμως οι αγορές φαίνεται πως αντιδρούν θετικά στην απομάκρυνση του κινδύνου νέων εκλογών και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση περιλαμβάνει μη λαϊκιστές ακαδημαϊκούς.

Σε ό,τι αφορά την Ισπανία, ο Σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ, που παραλαμβάνει την σκυτάλη από τον κ. Ραχόι, είναι γνωστός φιλο-ευρωπαίος και έχει διαβεβαιώσει πως δεν θα ανατρέψει τον προϋπολογισμό για το 2018 που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Ραχόι.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ιταλία