Συνεδριάζει το Washington Group με συμμετοχή Λαγκάρντ για το ελληνικό χρέος

Το ζήτημα του ελληνικού χρέους τίθεται σήμερα στο επίκεντρο του Washington Group, το οποίο λαμβάνει χώρα στον Καναδά, στο πλαίσιο της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών των 7 ισχυρών χωρών του κόσμου.

Στόχος είναι η επίτευξη οριστικής συμφωνίας εντός του Ιουνίου, που θα καθορίσει και τη μετέπειτα στάση του ΔΝΤ απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής για το ζήτημα του ελληνικού χρέους αναζητούν οι θεσμοί της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα, το Ταμείο πιθανότατα δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πολλές χώρες της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα η Γερμανία, επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ώστε να διασφαλιστεί η προθυμία των ιδιωτών επενδυτών να αρχίσουν να δανείζουν εκ νέου την Αθήνα, ώστε η χώρα να μην επανέλθει πάλι ζητώντας βοήθεια από τον ΕΜΣ.

Ταυτόχρονα δεν είναι αρεστή στο Βερολίνο η άποψη του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση του χρέους της. Η Γερμανία υποστηρίζει πως αν η Ελλάδα διατηρεί υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα επί μεγάλο χρονικό διάστημα, η ελάφρυνση ενδέχεται να μην χρειαστεί καν. Το Ταμείο εκτιμά ότι αυτό είναι μη ρεαλιστικό.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΔΝΤ