Κλείσιμο

Η Ισπανία προειδοποιεί την Ιταλία να σεβαστεί τους κανόνες της ευρωζώνης

Μήνυμα στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων και στην Λέγκα, που ετοιμάζονται να συγκροτήσουν κυβέρνηση στην Ιταλία, ότι θα πρέπει να σεβαστούν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ευρωζώνης έστειλε και ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας, Ρομάν Εσκολάνο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κινηθεί προς τα εμπρός μαζί με την Ιταλία [όμως] σε κάθε περίπτωση έχουμε κανόνες εντός ευρωζώνης που πρέπει να γίνουν σεβαστοί και βασιζόμαστε στην Ιταλία ότι θα συμπεριφερθεί εντός αυτών των κανόνων», είπε ο κ. Εσκολάνο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η προγραμματική συμφωνία των δύο αντι-συστημικών εταίρων στην Ρώμη ζητά αναθεώρηση της οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής και προβλέπει βαθιά μείωση φόρων, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους φτωχους συν ανατροπή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του 2011.

Τέτοιες πολιτικές κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσουν την Τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες και το βορειοευρωπαϊκό μπλοκ, με τον κ. Εσκολάνο να προτρέπει τα Πέντε Αστέρια και την Λέγκα να καταθέσει «εποικοδομητικές προτάσεις».

Το μήνυμα Εσκολάνο προς την Ρώμη έρχεται λίγες ημέρες μετά την προειδοποίηση του γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, ότι οι κανόνες της ευρωζώνης πρέπει να εφαρμοστούν διότι διαφορετικά θα απειληθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα ολόκληρης της νομισματικής ένωσης.

Χθες Δευτέρα τα Πέντε Αστέρια και η Λέγκα πρότειναν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα τον άσημο ακαδημαϊκό και νομικό Τζιουζέπε Κόντε για την πρωθυπουργία.

Ο κ. Ματαρέλα δεν έχει επικυρώσει ακόμα την επιλογή Κόντε, με τον ιταλικό Τύπο να αναφέρει πως οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέσα στις επόμενες 24 έως 72 ώρες.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ιταλία