Στην τελική ευθεία οι διαβουλεύσεις για τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς

Στην τελική ευθεία για τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς για την τέταρτη αξιολόγηση βρίσκεται η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις υπουργών που συμμετείχαν στον σημερινό κύκλο διαβουλεύσεων με τους επικεφαλής των κλιμακίων.

Οι θεσμοί έχουν ήδη αρχίσει να συντάσσουν το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας, ενόψει του Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης, αν και υπάρχουν ακόμα κάποια σημεία διαφωνίας.

Αποχωρώντας, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως οι συζητήσεις πηγαίνουν «πολύ καλά» στα χρηματοοικονομικά και στα εργασιακά, ενώ επί τάπητος παραμένουν κάποια δημοσιονομικά ζητήματα, όπως οι εκτιμήσεις για το μέγεθος της υπέρβασης στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Μια ακόμα εκκρεμότητα είναι ο νόμος Κατσέλη και το ενδεχόμενο επέκτασής του, αν και ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε πως η τεχνική συμφωνία δεν πρόκειται να «ναυαγήσει» για αυτόν τον λόγο ή για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Πάντως ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης σημείωσε πως και οι οφειλές του 2017 θα ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη.

Στα εργασιακά, οι συζητήσεις εστίασαν στην επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων και στην διαιτησία για την επίλυση των διαφορών μεταξύ εργαζόμενων και εργοδοτών.

Συμφωνία για ένα από τα αντίμετρα

Σημειώνεται πως συμφωνία υπήρξε για ένα από τα αντίμετρα που προωθεί η Αθήνα ως αντισταθμίσματα για τις επερχόμενες περικοπές στις συντάξεις και την μείωση του αφορολόγητου.

Πρόκειται για το επίδομα στέγασης, το οποίo θα τεθεί σε ισχύ από το επόμενο έτος και θα καλύπτει περίπου ένα εκατομμύριο δικαιούχους, ήτοι περίπου 550.000 νοικοκυριά.

Το ετήσιο κόστος εκτιμάται στα 600 εκατομμύρια ευρώ. Το ανώτατο ατομικό εισόδημα για τους δικαιούχους ορίζεται στα 8.000 ευρώ, αν και οι θεσμοί ήθελαν το πλαφόν να τεθεί στις 6.000, Για τις οικογένειες το ανώτατο εισόδημα θα είναι σχεδόν 24.000 ευρώ.

Κάθε αποδέκτης θα λαμβάνει 80 έως 240 ευρώ ανά μήνα, ανάλογα με τα εισοδήματά του και την οικογενειακή του κατάσταση. Όσοι ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα δεν θα μπορούν να ενταχθούν στις προστασίες του νόμου Κατσέλη και το αντίστροφο.
Πηγή: skai.gr