Το CDU φοβάται μείωση χρέους λόγω των λαϊκιστών . Ναυάγησε συνάντηση με ΔΝΤ

Η Χριστιανική Ένωση του CDU/CSU αντιδρά στις θέσεις του ΔΝΤ για ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με το βλέμμα στους λαϊκιστές της Εναλλακτικής για τη Γερμανία και των Φιλελεύθερων και «καλοβλέπει» την παραίτηση του ΔΝΤ από την οικονομική του συμμετοχή στο πρόγραμμα. Όπως αναφέρει η Suddeutsche Zeitung οι Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές φοβούνται ότι το AfD και το FDP θα μπορούσαν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη εάν γίνει δεκτό το αίτημα του Ταμείου για ελάφρυνση χρέους έως και 100 δισεκ. ευρώ.

Κάνοντας λόγο για ατελέσφορη «εμπιστευτική» συνάντηση μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαίων εταίρων στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, η γερμανική εφημερίδα τονίζει σε δημοσίευμά της ότι «μέσα σε μια εβδομάδα θα διασαφηνιστεί εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει οικονομικά». «Στη διαμάχη σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους οι δανειστές έθεσαν μια νέα προθεσμία. Σύμφωνα με πληροφορίες της SZ, οι Ευρωπαίοι θέλουν να αποφασίσουν έως το επόμενο Eurogroup (24 Μαΐου) εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει οικονομικά στο τρέχον πρόγραμμα».

«Η απαίτηση του Ταμείου για ελάφρυνση χρέους έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται μακροπρόθεσμα δεν γίνεται αποδεκτή στο Βερολίνο (…) Για το λόγο αυτό η παραίτηση (του ΔΝΤ) από μια οικονομική συμμετοχή θεωρείται ως το μικρότερο κακό» σημειώνει η εφημερίδα.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει ότι «η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς έχουν συμφωνήσει εσωτερικά σε μια γερμανική γραμμή σύμφωνα με την οποία το Βερολίνο προκρίνει μια ‘’ήσυχη λύση’’. «Ανοιχτό παραμένει όμως κατά πόσο οι Ευρωπαίοι είναι πρόθυμοι χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ να μειώσουν το χρέος της Αθήνα που βρίσκεται στο 180% του ΑΕΠ και πως θα αντιδράσουν οι αγορές» επισημαίνεται στο άρθρο.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος παραδέχτηκε το μεσημέρι της Τρίτης ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης πράγματι βρίσκεται το ενδεχόμενο επιβολής πολιτικών όρων για το χρέος. Κατέστησε όμως σαφές ότι η Αθήνα μπορεί να αποδεχτεί την μη ένταξη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Οι εταίροι έχουν διαμηνύσει επανειλημμένα ότι τα δάνεια του Ταμείου δεν είναι απαραίτητα, αλλά θέλουν την πολιτική σφραγίδα του για τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος.
Πηγή: Πηγή: DW - skai.gr