Ο ΠΟΕ ανοίγει τον δρόμο στον Τραμπ για μεγάλους δασμούς στην ΕΕ λόγω Airbus

Τον δρόμο για την επιβολή μεγάλων εμπορικών δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση άνοιξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, καθώς έκρινε τελεσίδικα πως η ΕΕ και τέσσερα κράτη-μέλη της – η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και η Ισπανία – εξακολουθούν να προσφέρουν κρατική βοήθεια στην εταιρεία παραγωγής αεροσκαφών Airbus.

Το εφετείο του ΠΟΕ επικύρωσε πρωτόδικη απόφαση του 2016 σύμφωνα με την οποία η ευρωπαϊκή πλευρά έχει παράσχει με ευνοϊκούς όρους δάνεια στην Airbus για την ανάπτυξη και την παραγωγή δύο μεγάλων αεροσκαφών, του A380 superjumbo και του A350XWB. Αμφότερα έχουν δύο διαδρόμους στην καμπίνα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως θα προβεί γρήγορα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να τακτοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες που απομένουν όσον αφορά τη συμμόρφωση με τους κανόνες του Οργανισμού. Επισήμανε ωστόσο ότι το εφετείο απέρριψε το 94% των αιτιάσεων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των καταγγελιών πως η κρατική ευρω-βοήθεια έχει επηρεάσει και την κατηγορία των αεροπλάνων με έναν διάδρομο.

Η απόφαση του ΠΟΕ ενδέχεται να περιπλέξει περαιτέρω τις ήδη τεταμένες διατλαντικές σχέσεις. Τους τελευταίους μήνες ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει τις Βρυξέλλες με υψηλούς δασμούς στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου αλλά και με κυρώσεις σε ευρωπαϊκές εταιρείες που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στο Ιράν.

Έρχονται δασμοί με γνώμονα την ζημιά στην Boeing

Στην υπόθεση της Airbus, η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι οι αθέμιτες ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις υπονόμευσαν την θέση της αμερικανικής Boeing στην παγκόσμια αγορά, καθώς τα επίμαχα μοντέλα της ευρωπαϊκής εταιρείας ανταγωνίζονται τα αεροπλάνα 767, 777, and 787 που παράγει η Boeing.

Το επόμενο βήμα είναι ο καθορισμός των αντιμέτρων που μπορούν να λάβουν οι ΗΠΑ. Ο ΠΟΕ δεν μπορεί να υποχρεώσει την Ευρώπη καταργήσει αθέμιτες χρηματοδοτήσεις, όμως μπορεί να επιτρέψει στην ζημιωμένη πλευρά να επιβάλει αντισταθμιστικές εμπορικές ποινές.

Το μέγεθος των τιμωρητικών δασμών που θα δικαιούνται να επιβάλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη θα υπολογιστεί με ξεχωριστή διαδικασία τους επόμενους μήνες, με γνώμονα το μέγεθος της ζημιάς που προκλήθηκε στην Boeing. Η αμερικανική εταιρεία είχε παλαιότερα εκτιμήσει πως τα απολεσθέντα έσοδα ανέρχονται σε 7 έως 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

«Εάν η ΕΕ δεν δράσει επιτέλους ώστε να σταματήσει να παραβιάζει τους κανόνες και να βλάπτει τα συμφέροντα των ΗΠΑ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να προωθήσουν αντίμετρα για ευρωπαϊκά προϊόντα», δήλωσε ο Εμπορικός Εκπρόσωπος της κυβέρνησης Τραμπ, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, τονίζοντας πως οι αμερικανικές εταιρείες αεροδιαστημικής τεχνολογίας έχουν «χάσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια».

Η ευρω-αντεπίθεση

Η απόφαση του ΠΟΕ ωστόσο δεν σηματοδοτεί το τέλος της ευρω-αμερικανικής αντιπαράθεσης για την Boeing και την Airbus – η οποία χρονολογείται από το 2004 – διότι τους επόμενους μήνες ο Οργανισμός θα εκδώσει την απόφασή του σχετικά με ερώτηση της ΕΕ για το κατά πόσον οι ΗΠΑ έχουν καταργήσει τη δική τους στήριξη για την Boeing.

Εάν ο ΠΟΕ κρίνει πως ούτε η Ουάσιγκτον έχει συμμορφωθεί, τότε και η ΕΕ θα δύναται να επιβάλει δικούς της δασμούς στην Αμερική.
Πηγή: skai.gr